Merkel begint ambitieus aan energietop
Nieuws

Achtergrond - 8 maart 2007

(8 maart 2007) Minder CO2 uitstoot, meer duurzame energie: tijdens de klimaattop van de Europese Unie vandaag en morgen moeten concrete afspraken worden gemaakt. Merkel treedt op als voorzitter van de top en is vol goede moed: “We willen het meest ambitieuze actieplan op milieugebied ooit vaststellen.”

Ondanks het enthousiasme van Angela Merkel (CDU) en EU-Commissievoorzitter Jose Manuel Barroso, zijn er nog wel wat hobbels te nemen in Brussel. Zo ligt Frankrijk dwars. President Chirac wil kernenergie als milieuvriendelijke energievorm gelijkstellen met waterkracht. Frankrijk betrekt een groot deel van zijn energie uit kerncentrales. Ook Tsjechië is voor het gebruik van kernenergie. Duitsland, Oostenrijk en de Scandinavische landen willen daar nou juist vanaf. Duitsland besloot enkele jaren geleden in verschillende stappen alle kerncentrales in eigen land te sluiten.

Chirac zou de ambitieuze doelstellingen van een verhoging van het gebruik van duurzame energie in 2020 met 20 procent willen dwarsbomen als de andere landen hem op het gebied van de kernenergie niet tegemoet komen.

Barroso verwacht “moedige besluiten” van de 27 Europese regeringsleiders en ook Merkel verwacht dat er concrete afspraken kunnen worden gemaakt. Zo moet naast de verhoging van het gebruik van duurzame energie de CO2-uitstoot in 2020 met 20 procent zijn verminderd ten opzichte van 1990. “Ik heb er het volste vertrouwen in dat we compromissen zullen bereiken, ook met Frankrijk”, aldus de Duitse kanselier.

Europa moet op milieugebied een vooraanstaande rol spelen in de wereld, zo vindt Merkel. “Het gebruik en de ontwikkeling van duurzame energie creëren ook werkgelegenheid,” zegt ze. Als ze hier resultaten bereikt, kunnen die een impuls geven aan de G8-top, die in juni in Duitsland plaatsvindt, eveneens onder het voorzitterschap van Merkel.

Toch is er ook in Duitsland kritiek op Merkels ambitieuze plannen. De overkoepelende organisatie van de industriebranche BDI vreest dat die nadelig zijn voor Duitslands concurrentiepositie. Ook binnen de SPD gaan er stemmen op niet te hard van stapel te lopen. SPD-voorzitter Kurt Beck zegt dat het potentieel aan duurzame energie niet moet worden overschat en is voor het gebruik van steenkool.

Overigens rijdt Barroso zelf een VW Touareg, waarvan de CO2-uitstoot boven de grens ligt die de EU heeft afgesproken. Maar dat vindt hij geen probleem. “Ik moet geen voorbeeld zijn, ik moet goede wetten maken”, aldus de voorzitter van de Europese Commissie. Merkel geeft wel graag het goede voorbeeld. Naar eigen zeggen heeft zij alleen maar spaarlampen in haar huis.

ZDF Heute.de
Barroso will Klima-Mut

Spiegel Online
Merkel bekommt Hilfe im Klimastreit mit Chirac

Welt Online
Barroso drängt Regierungschefs zu Klimaschutz 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger