Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdag keurt onderhandelingen over hulppakket Griekenland goed

Kort nieuws - 17 juli 2015

De Bondsdag heeft vanmiddag met 439 stemmen voor onderhandelingen met Griekenland over een derde hulppakket gestemd. 119 Bondsdagleden stemden tegen, 40 onthielden zich van stem. De Duitse regering heeft goedkeuring van het parlement nodig om de onderhandelingen met Griekenland aan te gaan. Kanselier Merkel, die overigens vandaag haar 61e verjaardag viert, heeft vanmorgen indringend voor die goedkeuring gepleit. Het alternatief is geen geordende tijdelijke Grexit, maar chaos, aldus de kanselier. Kritiek was er van Die Linke en Die Grünen, onder meer op minister van Financiën Schäuble (CDU), die over een tijdelijke Grexit bleef spreken, ook deze week nog, nadat er in Brussel een akkoord was bereikt. Schäuble zelf heeft de Bondsdagleden opgeroepen te stemmen voor "deze laatste poging, deze buitengewoon moeilijke taak te vervullen". Schäuble gaat de onderhandelingen namens Duitsland voeren.

Binnen Merkels CDU/CSU was er minder steun dan verwacht: 60 christendemocraten stemden tegen, 5 onthielden zich, 241 stemden voor. Bij de SPD waren er 175 ja-stemmen en vier nee-stemmers, onder wie voormalig minister van Financiën Steinbrück. Bij Die Linke waren er 53 tegenstemmen en twee onthoudingen, bij Die Grünen stemden 23 afgevaardigden voor, er waren twee tegenstemmen en 33 onthoudingen. Lees meer bij tagesschau.de

Van de Duitse bevolking wil 49 procent dat de Bondsdag geen goedkeuring geeft voor onderhandelingen, 46 procent wel, blijkt uit een peiling van de ARD. Lees meer bij Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger