Duitsland boekt weer begrotingsoverschot
Nieuws

Achtergrond - 23 augustus 2007

(23 augustus 2007) Duitsland heeft over het eerste half jaar van 2007 een begrotingsoverschot van 1,2 miljard euro gehaald. Daarmee blijft de Duitse begroting voor het eerst sinds de Wiedervereinigung uit de rode cijfers.

Het Duitse begrotingsoverschot komt volgens cijfers van het Statistisches Bundesamt neer op een plus van 0,1 procent. De afgelopen jaren worstelde Duitsland nog om aan de eisen van het Stabiliteitspact van de EU te voldoen. Een van die eisen is een maximaal begrotingstekort van 3 procent. Van 2002 tot en met 2005 overschreed Duitsland die grens. Vorig jaar bedroeg het Duitse begrotingstekort nog 23 miljard euro, oftewel 1,6 procent.

Belangrijkste oorzaak van de gezonde begroting zijn de gestegen belastinginkomsten. Door de aantrekkende Duitse economie en de verhoogde BTW stegen de belastinginkomsten met 5,6 procent. Bovendien namen de staatsuitgaven met 0,7 procent slechts licht toe.

Financiële experts verwachten dat de huidige trend zich over de rest van 2007 zal voortzetten. Mogelijk zal Duitsland zelfs voor het eerst sinds 1969 geen nieuwe kredieten hoeven aanspreken. Daarmee komt het land eindelijk weer toe aan het aflossen van de imposante staatsschuld. Deze bedraagt nog altijd circa 1,5 biljoen euro, ruim boven de grens van 60 procent van het Bruto Binnenlands Product, een andere eis van het Stabiliteitspact.

De goede cijfers komen precies aan het begin van de Kabinettsklausur, de besloten vergadering waarmee de regering vandaag en morgen het zomerreces afsluit en haar programma voor de komende twee jaar vaststelt. De regering Merkel mag zich sowieso verheugen in positieve economische berichten. De Duitse economie zit in de lift en de werkloosheid is in jaren niet zo laag geweest. Over 2007 verwacht het Institut für Weltwirtschaft in Kiel een economische groei van 2,8 procent. Het werkloosheidscijfer zal dit jaar naar verwachting verder teruglopen tot 3,4 miljoen. In 2005 had Duitsland nog bijna 5 miljoen werklozen.

FAZ.NET
Konjunktur: Der Staat macht wieder Kasse

Spiegel Online
Konjunktur: Deutschland erzielt wieder Haushaltsüberschuss

Der Tagesspiegel
Erstmals Haushaltsüberschuss seit Wiedervereinigung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger