Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitslands rol in onderhandelingen met Iran

Kort nieuws - 7 juli 2015

Duitsland onderhandelt samen met de vijf vetomachten van de VN over het nucleaire programma van Iran. Tagesschau legt uit waarom Duitsland in Wenen aan de onderhandelingstafel zit, naast de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad; China, Rusland, Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië. Duitsland heeft zo'n belangrijke rol in de onderhandelingen omdat het de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer was die in 2003 het initiatief nam, toen duidelijk werd dat Iran een nucleair programma heeft. Hij spoorde Groot-Brittannië en Frankrijk aan onderhandelingen op te nemen.

Die betrokkenheid van Duitsland is te verklaren uit de van oudsher stevige handelsbetrekkingen tussen Duitsland en Iran (zie ook het interview met Said Rezaeiejan, die promoveerde op de Duitse Iranpolitiek). Daarnaast zag Duitsland zich als bondgenoot van Israël genoodzaakt iets te doen tegen de dreiging door Iran. Vanaf 2006 kregen ook de Verenigde Staten en de Verenigde Naties een actieve rol en zo ontstond de huidige onderhandelingsformatie "5+1". Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger