Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsregering eens over nieuwe wet data-opslag

Kort nieuws - 27 mei 2015

De bondsregering is het eens geworden over een nieuwe wet voor data-opslag, in het Duits Vorratsdatenspeicherung genoemd. Nu moet de Bondsdag zich erover buigen. Volgens de nieuwe wet mogen gegevens over telefoon- en internetverkeer maximaal 10 weken worden opgeslagen zodat ze gebruikt kunnen worden bij verdenkingen van zware criminaliteit. Maar volgens critici is de wet in strijd met de grondwet en is de opslag van gegevens zoals nu gepland praktisch niet uitvoerbaar. De wet is ook omstreden omdat het kabinet Europese instructies over data-opslagniet afwacht. Het Europees Hof bepaalde vorig jaar dat de EU-richtlijn voor data-opslag indruist tegen Europees recht. Burgers konden met de regels voor data-opslag zonder concrete verdenking worden afgeluisterd. Duitsland had, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland, de richtlijn nog niet ingevoerd. Een eerste wetsvoorstel werd in 2010 door het Duitse Constitutioneel Hof ongrondwettelijk verklaard. In het regeerakkoord van CDU/CSU en SPD is opgenomen dat de richtlijn wordt ingevoerd, maar de bedoeling was eerst Europese randvoorwaarden af te wachten. Lees meer bij Zeit Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger