Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdag herdenkt einde Tweede Wereldoorlog

Kort nieuws - 8 mei 2015

De Duitse Bondsdag heeft vrijdagmorgen het einde herdacht van de Tweede Wereldoorlog in Europa, 70 jaar geleden. Voorzitter Norbert Lammert eerde de geallieerde legers die de nationaal-socialisten wisten te verslaan en daarvoor grote verliezen hebben geleden. Het was voor het hele continent een dag van bevrijding, zei Lammert. "Maar het was geen dag van Duitse zelfbevrijding", benadrukte hij. De mislukte pogingen van moedige Duitse verzetsmensen mogen niet worden vergeten, maar onze gedachten en respect gaan vooral uit naar degenen die ondanksonvoorstelbaar veel verliezen een einde hebben gemaakt aan het nazi-terreurbewind. De bekende Duitse historicus Heinrich August Winkler waarschuwde voor onwetendheid: "Onder deze geschiedenis is geen streep te trekken." De recente extreem-rechtse geweldsincidenten in Duitsland moeten een waarschuwing zijn dat Duitsland de belangrijkste les uit de nazi-periode niet mag vergeten: de verplichting om onder alle omstandigheden de onaantastbaarheid van de menselijke waardigheid te respecteren. Lees meer bij Zeit Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nationaal-socialisme':

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Na decennia van leegstand en verpaupering is het megalomane nazi-bouwwerk op het Duitse eiland Rügen omgebouwd tot een luxe vakantieoord.


Lees meer

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

Miljoenen mensen werkten tijdens de oorlog onvrijwillig voor nazi-Duitsland. De verwerking daarvan duurt nog altijd voort.


Lees meer

De vermoorde componist

De vermoorde componist

Merlijn Schoonenboom stuit in Rostock bij toeval op de muziek van Dick Kattenburg, een Nederlandse componist die in Auschwitz is vermoord.


Lees meer

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Wat gebeurde er in Duitsland in de tijd voor en na de ondergang van het nazi-regime in 1945?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger