'Ik ben geen verlengstuk van de Duitse overheid'
Monika Fermé nieuwe zakelijk directeur Duitsland Instituut 

Achtergrond - 4 december 2007

(4 december 2007) Het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) heeft een nieuwe zakelijk directeur, Monika Fermé. Maar waar is dit instituut nog voor nodig? “Je kunt niet zomaar zeggen: de beeldvorming over Duitsland is gekenterd, we kunnen de boel sluiten. De kennis over de Duitse samenleving is bij veel mensen nog steeds beperkt.”

Haar nieuwe positie bij het Duitsland Instituut confronteert Fermé direct met de vraag naar het bestaansrecht van de instelling, ooit opgericht om de breed levende Nederlandse vooroordelen jegens Duitsers te lijf te gaan. Want waar is een DIA nog voor nodig nu de Nederlanders hun buren niet langer met louter negatieve sentimenten bejegenen? De Tweede Wereldoorlog verdwijnt langzaam maar zeker naar de achtergrond, Berlijn is een magneet voor Nederlandse toeristen en zelfs het Duitse voetbalelftal is niet langer volksvijand nummer één.

Daar valt volgens de kersverse zakelijk directeur nog wel wat op af te dingen. Ten eerste is Berlijn niet Duitsland, zoals de in Noordrijn-Westfalen getogen Duitse fijntjes opmerkt. Bovendien maakt juist de Europese integratie een diepere kennis van Duitsland onontbeerlijk, zeker nu Nederland al een aantal jaar vooral geïnteresseerd lijkt in zichzelf. “Je kunt niet zomaar zeggen: de beeldvorming over Duitsland is gekenterd, we kunnen de boel sluiten. Daar is Duitsland economisch en politiek veel te belangrijk voor. We moeten het venster naar Duitsland open houden. De kennis over de Duitse politiek en samenleving is bij veel mensen nog steeds beperkt.”

De ambitieuze directeur wil het instituut meer profileren – met name buiten de Randstad en onder de jongere generatie. Op die manier wil zij het Amsterdamse instituut relevant houden, zodat de staf over drie jaar de besprekingen met het Ministerie van Onderwijs over bestaansverlenging zonder vrees tegemoet kan zien.

Bas de Rue is redacteur van het Duitslandweb.

Duitsland Instituut Amsterdam

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger