Bruinkool jaagt Nietzsche uit zijn graf
Nieuws

Achtergrond - 1 april 2008

(1 april 2008) Het graf van Friedrich Nietzsche dreigt te moeten wijken voor de bruinkoolindustrie. Het dorp Röcken in Saksen-Anhalt, waar de grote filosoof opgroeide en begraven ligt, is rijk aan bruinkool en de hele omgeving is daarvan economisch afhankelijk.

Friedrich Nietzsche. Afbeelding: vapnet, www.flickr.comRöcken, onder de rook van Leipzig, laat graag zien dat het een grote filosoof heeft voortgebracht. Sinds de Wende is zijn geboortehuis, dat nog steeds als pastorie dienst doet, gerestaureerd, er werd een museum aan Nietzsche gewijd en er is een monument van Klaus Friedrich Messerschmidt geplaatst aan zijn graf, dat Nietzsche zelf in verschillende levensfases voorstelt.

Arbeidsplaatsen

Een deel van de tweehonderd inwoners van het dorp ziet de dreigende bruinkoolafgraving dan ook met vrees tegemoet. Maar bruinkoolproducent Mibrag, verantwoordelijk voor steeds weer nieuwe afgravingen in de omgeving, biedt zeker 2100 directe en 2800 indirecte arbeidsplaatsen in de omgeving.

Voor een regio waar de werkloosheid 20 procent bedraagt en 36 procent van de bevolking sinds 1990 naar andere oorden is vertrokken, is dat van levensbelang. Niet iedereen is daarom overtuigd van het belang van Nietzsche boven dat van de economische werkelijkheid. “Echt vereerd wordt hij hier niet”, zegt burgemeester Marlies Riedel. “Zijn filosofie zegt veel mensen niet zo veel. Maar ze zijn zich wel van zijn betekenis bewust.”

Verplaatst

In Röcken haalde Bündnis 90/Die Grünen, die tegen de bruinkool campagne voerde, vorig jaar 36 procent van de stemmen. Maar dat was een uitzondering. In de gehele regio haalde de partij slechts 4,2 procent, en wonnen de CDU, SPD en Die Linkspartei, die wel voor bruinkoolafgravingen pleiten.

Deze maand vinden er proefboringen plaats. Als die slecht uitvallen, kan Mibrag besluiten Röcken verder met rust te laten, maar die kans lijkt klein. Dan zou met Nietzsche’s graf kunnen gebeuren wat Mibrag vorig jaar met de Romaanse Emmauskerk in Heuersdorf heeft gedaan: de hele kerk werd op wielen gehesen en verplaatst. Van de rest van het dorp is inmiddels niets meer over.

                                                                                          Spiegel Online/FAZ.NET

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger