'Nederland moet Duits energiemodel overnemen'
Nederlandse Jongerencoalitie in Kopenhagen

Achtergrond - 15 december 2009

Een sterk klimaatakkoord, daarvoor is de Nederlandse Jongeren Kopenhagen Coalitie (JKC) deze week in Denemarken. Gisteren hadden de jongeren een afspraak met minister Cramer van Milieu om haar hun actiepunten voor te leggen, waaronder een plan voor duurzame energie naar Duits voorbeeld. In plaats daarvan stond JKC-lid Christie Miedema in nette kleren en pantykousjes vijf uur lang te kleumen in de kou.

'Nederland moet Duits energiemodel overnemen'
© Afb.: Kopenhagenactnow.nl
Jongeren protesteren in Kopenhagen tegen greenwashing

Jullie willen een aantal actiepunten voor Nederland overbrengen aan de minister. Daarin wijzen jullie op het goede voorbeeld dat Duitsland geeft.  Wat is het voorstel dat jullie Cramer wilden voorleggen?

“De Nederlandse regering moet het succesvolle Duitse systeem voor stimulering van duurzame energie volledig overnemen. In Nederland hebben we wel een potje voor duurzame energie, maar dat is een beperkt bedrag en dat is elk jaar weer snel op.

In Duitsland is een vast percentage van de energierekening voor alternatieve energievormen gereserveerd. Daar hebben ze onder meer bepaald dat de bijdrage van duurzame energie aan de stroomvoorziening in 2020 ten minste 30 procent moet bedragen. Dat is vastgelegd in het Erneuerbare-Energien-Gesetz (duurzame energiewet - red.), dat al in 2000 werd ingevoerd. Door die wet geldt Duitsland voor veel landen als voorbeeld. Hoewel ze nog steeds wel kerncentrales hebben, natuurlijk.”

Hoe moet Nederland dat Duitse model voor duurzame energie invoeren?

“De overheid moet gericht campagne voeren. Ik denk dat je moet benadrukken dat het financieel voordelig is om een vast percentage van de energierekening te reserveren voor alternatieve bronnen. Een klein percentage maakt al een groot verschil. De extra kosten van nu heb je er over een paar jaar uit en uiteindelijk is het goedkoper.

En je moet de vanzelfsprekendheid ervan benadrukken. Het gebruik van duurzame energie moet net zo vanzelfsprekend worden als het feit dat je geen bont draagt, of het licht uitdoet als je weggaat.”

Wat vond minister Cramer van het voorstel?

“Dat weet ik niet, want we hebben haar helemaal niet kunnen spreken. Het is hier zo’n chaos, we kwamen het conferentiecentrum niet binnen, terwijl we wel een accreditatie hadden. De VN heeft er een behoorlijke organisatorische chaos van gemaakt. Ik stond naast de minister van Milieu van Jemen en Kees Vendrik van GroenLinks, die konden ook niet naar binnen.

Zij zijn overigens uiteindelijk na 4,5 uur wachten wel doorgelaten. Ik heb zeker vijf uur in de kou gestaan met m’n nette pak, ik was er al om kwart over zeven ‘s morgens. Voordeel is trouwens wel dat heel veel journalisten ook niet binnenkomen en zich daarom op ons richten. Zo krijgen we veel aandacht.

Overigens is Cramer best van goede wil. Ze heeft hart voor het klimaat. Nederland wil zich sterker richten op windenergie op zee, maar bedrijven vinden dat het te veel geld kost en dat de overheid dat moet betalen. Net als bijvoorbeeld hoogspanningskabels. Terwijl veel bedrijven genoeg geld hebben om te investeren.”

Wat hoor ik toch?

“Dat zijn de Noren. Die zingen ‘Mamma Mia’ van ABBA met teksten over het klimaat. We gaan zo weer demonstreren. We werken hier veel samen met andere internationale jongerenorganisaties, zoals Young Friends of the Earth. Deze demonstratie is tegen greenwashing. Steeds meer bedrijven maken reclame door hun producten een groen tintje te geven, terwijl die producten helemaal niet groen zijn.

Zo roept Shell dat het zoveel geld in duurzame energie investeert, terwijl het feitelijk maar om een heel klein percentage van hun budget gaat. En ik zie hier reclame van coca cola, die hun flesjes “the bottle of hope” noemen, waar bloemen en mooie groene landschappen uit bloeien. Coca cola en duurzaamheid, haha. Ik geloof er niks van.”

En wat ga je na deze demonstratie doen?

“We voeren de rest van de week actie. De stemming bij ons buiten is nu dat we de klimaatonderhandelaars daarbinnen er niet uitlaten voor ze een akkoord hebben bereikt. Een belangrijk doel voor ons was de mensen binnen te beïnvloeden, maar de grote dingen gebeuren toch buiten. We laten zien met hoeveel mensen we zijn. Dat is de echte grote boodschap.”

Lees ook op het Duitslandweb:
Nieuwe Duitse Eurocommissaris Oettinger voorvechter kerncentrales

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger