grensdossier
Nederlandse emigranten in het Duitse grensgebied

Wat tien jaar geleden slechts een enkele Nederlander deed, is nu in zwang. Verhuizen naar de Duitse grensstreek. Tienduizenden Nederlanders hebben het inmiddels gedaan en de rek is er nog niet uit.

Afbeelding: DIA

Het Duitslandweb gaat op zoek naar de mensen achter deze emigratiegolf en hun beweegredenen. Is Duitsland opeens zo geliefd of lopen de Nederlanders gewoon hun portemonnee achterna? Hoe bevalt het leven tussen de Duitsers? En wat vinden die er eigenlijk van?

Regelmatig zullen wij nieuwe bijdragen toevoegen aan dit dossier.

 

Hoe een spookdorp weer tot leven kwam
Van boodschappentoerisme tot ondernemerschap: het eens zo geïsoleerde Kranenburg ontpopt zich in razend tempo tot een centrum van Nederlandse bedrijvigheid. “Als je goed bent in je vak en je blijft in Nederland, dan ben je gestoord.”
Lees verder >>

‘Juf Babs ik ben fertig’
Juf Babs en een van haar leerlingen. Afbeelding: DIASpeciaal voor de vele Nederlanders biedt het dorp Kranenburg tweetalig basisonderwijs aan. Maar de emigranten zelf interesseren zich niet voor het Duitse initiatief. Ze brengen hun kroost liever in Nederland naar school.
Lees verder >>

Verhuizen naar Duitsland is lang niet zo gek meer

Afbeelding: gen gibson, www.flickr.com De Duitse grensstreek is de laatste jaren uitgegroeid tot een van de favoriete bestemmingen van Nederlandse emigranten. De combinatie van goedkoop en ruim wonen in Duitsland, maar dichtbij eigen land, trekt veel Nederlanders over de streep.
Lees verder >>

‘Ga toch terug naar je eigen land, rukker’
De Hollandse wijk in Kranenburg. Afbeelding: DIA Nederlanders hebben hun mond vol over de moeizame integratie van Turken en Marokkanen. Maar hoe integreren ze zelf eigenlijk? Slechts mondjesmaat, blijkt in ‘de Hollandse wijk’ in het Duitse grensdorpje Kranenburg.
Lees verder >>

 'Verhuizen naar Duitse grens is echt emigreren'
Nieuwe huizen voor Nederlanders bij het Duitse grensdorp Kranenburg. Afbeelding: DIANederlanders willen nog wel eens makkelijk denken over een verhuizing naar Duitsland. Wat maakt het nu uit als je vijf kilometer van de grens woont, denken ze dan. Euregio-vraagbaak Hinrich Kuper weet wel beter.
Lees verder >>

Nederlands zijn is een pre, als je maar je best doet
Het centrum van Kleef. Afbeelding: DIADe Nederlanders in de oude dorpskern van het Duitse grensplaatsje Kleef zijn over het algemeen uitstekend geïntegreerd. Liefde of werk heeft ze naar Duitsland gebracht. "Klevenaren vinden het wel best, al die Hollanders hier."
Lees verder >>

Alleen voor Bolletje beschuit terug naar NL
Uit liefde voor Duitsland zijn ze niet gekomen, toch willen de Nederlandse bewoners van Landhauspark Klostersee voor geen geld terug naar hun geboorteland. Wonen over de Duitse grens betekent voor hen permanente vakantie.
Lees verder >>

'Ze bouwen huizen met een hek eromheen'

Günter Steins is burgemeester van Kranenburg, van alle grensdorpen de gemeente met het grootste aandeel Nederlanders: bijna 20 procent. Steins zit tussen twee vuren in, voor zijn dorp zijn de Nederlanders zowel een zegen als een vloek.
Lees verder >>

 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger