Babylon Berlin Festival

Foto: Bert Slenders/DIA

Het Duitsland Instituut heeft op 5 oktober een reis door de tijd gemaakt, naar de jaren twintig in Berlijn. Om de Duitse geschiedenis eens op een heel andere manier te belichten, hebben we een programma opgetuigd rondom de tv-serie Babylon Berlin. Het Babylon Berlin Festival was vooraf uitverkocht.

Locatie was de prachtige bioscoop Tuschinski in Amsterdam. Gebouwd in 1921 en in 2002 teruggebracht naar de Art Deco-stijl van toen, ademt dit gebouw de sfeer van de serie Babylon Berlin. "Ik heb al wat foto's gemaakt, om aan onze crew te laten zien op wat een prachtige plek Babylon Berlin wordt vertoond", zei de speciale gast van de avond: producent Michael Polle van X-Filme.

De mythe van de Goldene Zwanziger werd ontrafeld tijdens de pop-up-lezing van onze wetenschappelijk medewerker Krijn Thijs, in de net geopende, spectaculair gerestaureerde zaal 2 van Tuschinski. Na twee afleveringen van de serie konden bezoekers vragen stellen aan producent Polle. Die vertelde over de intentie van de makers, die niet zozeer uit waren op historische accuratesse, maar de kijker vooral wilden meevoeren naar die tijd.

 Swing in Utrecht leert het publiek de charleston

In de pauze gaf dansschool 'Swing in Utrecht' een Charleston-workshop. Een welkome afwisseling, want daarna volgden aflevering 3 en 4 van Babylon Berlin. Napraten en dansen kon op het aansluitende feest in de VIP-room, waar vintage-jazzband WhoSHEdo zorgde dat de net geleerde danceskills konden worden geoefend. 

 

"Willkommen in der Stadt der Sünde" 

'Babylon Berlin' is de duurste en meest ambitieuze Duitse serie ooit. De serie speelt zich af in 1929, de periode van sociale en politieke omwentelingen in Duitsland. Armoede, werkloosheid en opkomend nazisme staan in contrast met de welvaart, het luxe nachtleven en extravagante feesten. De eerste twee seizoenen zijn gebaseerd op de succesvolle misdaadroman 'Der nasse Fisch' van Volker Kutscher. Dit najaar verschijnt het derde seizoen.

In samenwerking met het Goethe-Institut Amsterdam en Genootschap Nederland-Duitsland.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger