Ingrid Bosman

Ingrid Bosman
© Ingrid Bosman

Ingrid Bosman is freelance-journalist, gespecialiseerd in kunst en cultuur en in de grensregio.

Met testbewijs op zak naar de koeien in Duitsland

Achtergrond - 17 augustus 2021 - Auteur: Ingrid Bosman Met testbewijs op zak naar de koeien in Duitsland
Door de coronapandemie is de grens tussen Duitsland en Nederland ineens weer helemaal terug. Hoe beleven inwoners aan weerszijden dat? Journalist Ingrid Bosman nam de proef op de som in een serie wandelingen tussen Grasdorf (Nedersaksen) en Gronau (Noordrijn-Westfalen). Vandaag deel 3: oude en nieuwe grensbewaking, Hollandse gastvrijheid op de kaart en met een testbewijs op zak naar het vee.

Lees meer

De grens is er niet en altijd, en nu nog een beetje meer

Achtergrond - 12 augustus 2021 - Auteur: Ingrid Bosman De grens is er niet en altijd, en nu nog een beetje meer
Door de coronapandemie is de grens tussen Duitsland en Nederland ineens weer helemaal terug. Hoe beleven inwoners aan weerszijden dat? Journalist Ingrid Bosman nam de proef op de som in een serie wandelingen tussen Grasdorf (Nedersaksen) en Gronau (Noordrijn-Westfalen). Vandaag deel 2: over het plezier van rübergehen, bewakers in de bosjes en de grens als monument.

Lees meer

'Sehnsucht' naar de bakker

Achtergrond - 9 augustus 2021 - Auteur: Ingrid Bosman 'Sehnsucht' naar de bakker
Door de coronapandemie is de grens tussen Duitsland en Nederland ineens weer helemaal terug. Hoe beleven inwoners aan weerszijden dat? Journalist Ingrid Bosman nam de proef op de som in een serie wandelingen tussen Grasdorf (Nedersaksen) en Gronau (Noordrijn-Westfalen). Vandaag deel 1: over de grens als spel, boodschappen met een luchtje en Sehnsucht naar de bakker.

Lees meer

Leo Blokhuis waagt zich aan Berlijn

Achtergrond - 26 november 2020 - Auteur: Ingrid Bosman Leo Blokhuis waagt zich aan Berlijn
Leo Blokhuis schreef een boek over Berlijn als motor van muzikale revolutie, van Schönberg tot Einstürzende Neubauten. Voorbij de pijngrens wachtte het vergezicht, of beter: het vergehoor. “Dit is je ware progressiviteit.”

Lees meer

Zonder wroeging aan de schnitzel

Achtergrond - 26 oktober 2020 - Auteur: Ingrid Bosman Zonder wroeging aan de schnitzel
‘Ga niet uit eten in Duitsland’, riepen burgemeesters Ahmed Marcouch (Arnhem) en Ton Heerts (Apeldoorn) het publiek kort voor het weekeinde op, als voorzitters van de Gelderse veiligheidsregio’s aan de grens. Nu in Nederland de horeca is gesloten, is de Duitse horeca voor sommigen een alternatief. Niet iedere inwoner van het grensgebied voelt zich aangesproken door de oproep van de burgemeesters.  “Zolang je je aan de regels houdt, zie ik geen probleem.”

Lees meer

Het Ruhrgebied als ‘de andere metropool’

Achtergrond - 16 september 2020 - Auteur: Ingrid Bosman Het Ruhrgebied als ‘de andere metropool’
Er wonen 5,1 miljoen mensen - veel meer dan in Berlijn. Alleen daarom al is het niet gek dat het Ruhrgebied zich graag als metropool presenteert. Het Ruhr Museum in Essen schetst het karakter van de regio in de tentoonstelling ‘De andere metropool’. Over een eeuw Ruhrgebied en het gevecht tussen provincialisme en ambities.

Lees meer

Nieuws in grensgebied gaat ook over begrip

Achtergrond - 17 juli 2020 - Auteur: Ingrid Bosman Nieuws in grensgebied gaat ook over begrip
Met het nieuwe project Nieuws/Nachrichten gaan drie lokale omroepen in de regio’s Achterhoek, Nijmegen en Kleve hun publiek samen van grensoverschrijdend nieuws voorzien. “Het zou mooi zijn als we ook de kansen van het grensgebied voor het voetlicht kunnen halen.” Ook elders in de grensstreek werken Duitse en Nederlandse media samen.

Lees meer

Timm Ulrichs: 'Ik heb die steen leven gegeven'

Achtergrond - 19 juni 2020 - Auteur: Ingrid Bosman Timm Ulrichs: 'Ik heb die steen leven gegeven'
Dat hij er tachtig voor moest worden – ach. Kunstenaar Timm Ulrichs is blij met de aandacht en bijval die hem dit jaar ‘meer dan ooit’ ten deel vallen. In januari kreeg hij de Käthe Kollwitzprijs voor zijn oeuvre en zijn tachtigste verjaardag is aanleiding voor een reeks tentoonstellingen, van Berlijn tot Kassel en Worpswede. Net over de Duits-Nederlandse grens koestert Nordhorn al veertig jaar Der Findling, een naar Ulrichs’ lichaam uitgeholde zwerfkei waarin hij zich in 1981 even liet opsluiten. “Mensen zien meer dan die steen.”

Lees meer

In Bocholt staan scholieren te trappelen

Achtergrond - 23 april 2020 - Auteur: Ingrid Bosman  In Bocholt staan scholieren te trappelen
Een schoolboycot, waartoe scholieren oproepen op sociale media? Leerlingen in de Duitse grensgemeente Bocholt staan juist te trappelen om weer naar school te gaan. Van de 134 eindexamenkandidaten van het Euregio Gymnasium hadden zich er dinsdagochtend 110 aangemeld voor de lessen die vanaf vandaag op vrijwillige basis worden aangeboden. (Geactualiseerd op 23 april, eerder gepubliceerd op 21 april)

Lees meer

NRW heeft genoeg ruimte voor burenhulp

Achtergrond - 9 april 2020 - Auteur: Ingrid Bosman NRW heeft genoeg ruimte voor burenhulp
De opvang van Nederlandse corona-patiënten in ziekenhuizen in Noordrijn-Westfalen is mogelijk zonder dat de zorg aan Duitse patiënten ook maar op enige manier in het gedrang komt. Dat zegt professor Hugo van Aken van de Universiteitskliniek Münster, die de uitvoering in deze deelstaat coördineert. Tot nu toe verloopt de plaatsing volgens hem zonder problemen.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger