Ingrid Bosman

Ingrid Bosman
© Ingrid Bosman

Ingrid Bosman is freelance-journalist, gespecialiseerd in kunst en cultuur en in de grensregio.

Zonder wroeging aan de schnitzel

Achtergrond - 26 oktober 2020 - Auteur: Ingrid Bosman Zonder wroeging aan de schnitzel
‘Ga niet uit eten in Duitsland’, riepen burgemeesters Ahmed Marcouch (Arnhem) en Ton Heerts (Apeldoorn) het publiek kort voor het weekeinde op, als voorzitters van de Gelderse veiligheidsregio’s aan de grens. Nu in Nederland de horeca is gesloten, is de Duitse horeca voor sommigen een alternatief. Niet iedere inwoner van het grensgebied voelt zich aangesproken door de oproep van de burgemeesters.  “Zolang je je aan de regels houdt, zie ik geen probleem.”

Lees meer

Het Ruhrgebied als ‘de andere metropool’

Achtergrond - 16 september 2020 - Auteur: Ingrid Bosman Het Ruhrgebied als ‘de andere metropool’
Er wonen 5,1 miljoen mensen - veel meer dan in Berlijn. Alleen daarom al is het niet gek dat het Ruhrgebied zich graag als metropool presenteert. Het Ruhr Museum in Essen schetst het karakter van de regio in de tentoonstelling ‘De andere metropool’. Over een eeuw Ruhrgebied en het gevecht tussen provincialisme en ambities.

Lees meer

Nieuws in grensgebied gaat ook over begrip

Achtergrond - 17 juli 2020 - Auteur: Ingrid Bosman Nieuws in grensgebied gaat ook over begrip
Met het nieuwe project Nieuws/Nachrichten gaan drie lokale omroepen in de regio’s Achterhoek, Nijmegen en Kleve hun publiek samen van grensoverschrijdend nieuws voorzien. “Het zou mooi zijn als we ook de kansen van het grensgebied voor het voetlicht kunnen halen.” Ook elders in de grensstreek werken Duitse en Nederlandse media samen.

Lees meer

Timm Ulrichs: 'Ik heb die steen leven gegeven'

Achtergrond - 19 juni 2020 - Auteur: Ingrid Bosman Timm Ulrichs: 'Ik heb die steen leven gegeven'
Dat hij er tachtig voor moest worden – ach. Kunstenaar Timm Ulrichs is blij met de aandacht en bijval die hem dit jaar ‘meer dan ooit’ ten deel vallen. In januari kreeg hij de Käthe Kollwitzprijs voor zijn oeuvre en zijn tachtigste verjaardag is aanleiding voor een reeks tentoonstellingen, van Berlijn tot Kassel en Worpswede. Net over de Duits-Nederlandse grens koestert Nordhorn al veertig jaar Der Findling, een naar Ulrichs’ lichaam uitgeholde zwerfkei waarin hij zich in 1981 even liet opsluiten. “Mensen zien meer dan die steen.”

Lees meer

In Bocholt staan scholieren te trappelen

Achtergrond - 23 april 2020 - Auteur: Ingrid Bosman  In Bocholt staan scholieren te trappelen
Een schoolboycot, waartoe scholieren oproepen op sociale media? Leerlingen in de Duitse grensgemeente Bocholt staan juist te trappelen om weer naar school te gaan. Van de 134 eindexamenkandidaten van het Euregio Gymnasium hadden zich er dinsdagochtend 110 aangemeld voor de lessen die vanaf vandaag op vrijwillige basis worden aangeboden. (Geactualiseerd op 23 april, eerder gepubliceerd op 21 april)

Lees meer

NRW heeft genoeg ruimte voor burenhulp

Achtergrond - 9 april 2020 - Auteur: Ingrid Bosman NRW heeft genoeg ruimte voor burenhulp
De opvang van Nederlandse corona-patiënten in ziekenhuizen in Noordrijn-Westfalen is mogelijk zonder dat de zorg aan Duitse patiënten ook maar op enige manier in het gedrang komt. Dat zegt professor Hugo van Aken van de Universiteitskliniek Münster, die de uitvoering in deze deelstaat coördineert. Tot nu toe verloopt de plaatsing volgens hem zonder problemen.

Lees meer

‘Begeleiding nodig voor IC-patiënten in Duitsland’

Achtergrond - 8 april 2020 - Auteur: Ingrid Bosman ‘Begeleiding nodig voor IC-patiënten in Duitsland’
Het is makkelijker gezegd dan gedaan om Nederlandse corona-patiënten op intensive care-afdelingen in Duitsland te plaatsen. Andrea Walraven-Thissen, specialist in incident-management en multinationale crisishulpverlening, pleit voor de inzet van een speciaal team dat de Duitse opvang van Nederlandse IC-patiënten begeleidt. Volgens haar wordt zorgpersoneel zo ontlast en gevolgschade bij de patiënt en diens naasten beperkt. “De verschillen worden onderschat”.

Lees meer

De grens over voor autogas en watermeloenlikeur

Achtergrond - 6 april 2020 - Auteur: Ingrid Bosman De grens over voor autogas en watermeloenlikeur
Nieuwe regels voor het grensverkeer tussen Nederland en Duitsland? Bij Holland Markt Ter Huurne - pal op de grens tussen Buurse en Alstätte – houden ze het maar op de uitleg van president Armin Laschet van de deelstaat Noordrijn- Westfalen: dat er geen grenscontroles komen. Vanmiddag deden Duitsers en Nederlanders in elk geval nog hun boodschappen. “Ik denk dat wij Duitsers een groter risico vormen voor jullie dan andersom.”

Lees meer

Het Udoversum ontstond in Gronau

Achtergrond - 17 januari 2020 - Auteur: Ingrid Bosman Het Udoversum ontstond in Gronau
In de Duitse bioscopen draait sinds deze week de film ‘Lindenberg! Mach dein ding’, over de jonge jaren van rockster en fenomeen Udo Lindenberg (73). Zijn geboorteplaats Gronau, prominent aanwezig in de film, kreeg woensdagavond een voorvertoning. “Dat die opnames niet hier zijn gemaakt is onzinnig.”

Lees meer

Berlin Geisterbahn: fascinerende spookstations

Achtergrond - 8 november 2019 - Auteur: Ingrid Bosman Berlin Geisterbahn: fascinerende spookstations
De herdenking van 30 jaar val van de Muur doet hem persoonlijk niet zoveel, maar kunstenaar Fons Brasser is blij dat zijn serie 'Berlin Geisterbahn' nu weer eens compleet is te zien, in Rijksmuseum Twenthe in Enschede. “In volle glorie”, zoals hij niet zonder ironie opmerkt. Want meer nog dan stille getuigen van de Koude Oorlog, zijn de dubbelportretten van verlaten stations in West-Berlijn monumenten van stilstand en achteruitgang.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger