Iduna Paalman

Iduna Paalman (1991) geeft Duits op een school voor mavo, havo en vwo in Haarlem. Van 2016 tot eind 2019 schreef ze voor het Duitslandweb maandelijks columns over haar lessen. Ze studeerde Duitse taal en cultuur en Duitslandstudies in Amsterdam en Berlijn en liep stage op het Duitsland Instituut. In 2017 behaalde ze haar eerstegraads lesbevoegdheid. Naast het lesgeven schrijft ze poëzie, proza en toneel. Haar poëziedebuut 'De grom uit de hond halen' verscheen in september 2019 bij uitgeverij Querido en werd lovend ontvangen. Vervolgens werd ze door de Volkskrant uitgeroepen tot literair talent van het jaar. Ze publiceerde onder meer in De Gids, De Revisor, NRC Handelsblad, Het Liegend Konijn en De Groene Amsterdammer en is columnist voor Hard//hoofd en VPRO Mondo. Ze las haar werk voor op podia als de Nacht van de Poëzie en Lowlands, en presenteert af en toe literaire evenementen. Lees meer op haar website

Het vreemde

Columns - 3 oktober 2019 - Auteur: Iduna Paalman Het vreemde
Soms besef ik ineens: duizenden leerlingen krijgen dagelijks Duitse les, maar van al die kinderen zijn er maar weinig in Duitsland geweest. Echt in Duitsland geweest bedoel ik, niet alleen over de Autobahn op doorreis naar Italië of een wintersportoord.

Lees meer

Moreel verwerpelijk voetbal

Columns - 18 juli 2019 - Auteur: Iduna Paalman Moreel verwerpelijk voetbal
Vlak voor de zomervakantie speelt het Nederlandse vrouwenvoetbalteam de finale van het WK. Een week daarvoor besluit ik tijdens de Duitse les aan een tweede klas eens te peilen hoe dat nou leeft bij de leerlingen.

Lees meer

Laten vallen

Columns - 4 juni 2019 - Auteur: Iduna Paalman Laten vallen
Na afloop van de les komt een leerling uit 4 havo naar me toe. “Iduna,” zegt ze (leerlingen spreken hun docenten bij ons op school bij de voornaam aan, fijn vind ik dat), “ik weet niet wat ik moet. Ik wil Duits leren maar hoewel ik drie uur per week Duits heb, leer ik helemaal niks. Ik wil het misschien laten vallen.”

Lees meer

Niet huilen

Columns - 6 mei 2019 - Auteur: Iduna Paalman Niet huilen
Mijn neefje huilt, hij heeft verdriet. Zijn knuffel Woef is kwijt, verloren op straat. U denkt wellicht dat Woef een hond is, maar dat denkt u te gemakkelijk. Woef is een zeehond, want, zo heeft mijn neefje mij uitgelegd, “zeehondsj blaft ook!”

Lees meer

Ach so

Columns - 17 april 2019 - Auteur: Iduna Paalman Ach so
Het Duitse 'ach so' zou zo veel meer gebruikt moeten worden. Oók in Nederland, vindt docente Duits en columniste Iduna Paalman.

Lees meer

Erklären Sie das bitte nochmal

Columns - 5 februari 2019 - Auteur: Iduna Paalman Erklären Sie das bitte nochmal
Het zijn confronterende momenten. Er wordt je gevraagd wat je doet voor je werk, je zegt dat je lesgeeft, er wordt licht gefronst. Vervolgens wordt er om toelichting gevraagd; studenten? Kleuters? Ah, pubers. De frons wordt al dieper. Dan volgt een hoge horde: er wordt gevraagd welk vak. Wat? Duits? 

Lees meer

Gelukkige Felix!

Columns - 7 januari 2019 - Auteur: Iduna Paalman Gelukkige Felix!
‘Gelukkige Felix!’ stuurt een vriendin me op 1 januari om 00:32 uur.Ik ben in Berlijn op een feestje bij vrienden thuis. In de gang hangt een rek met verkleedkleren, in de badkamer wordt geschminkt. Ik heb mezelf in een witglanzend broekpak gehesen, een Duits meisje met een knalroze pruik heeft vier regenbogen op mijn gezicht getekend. Ik ben me net aan het afvragen of ik niet eigenlijk te oud ben voor dit soort toeren, of hoe het anders komt dat ik niet helemaal in de stemming ben, als ik het berichtje krijg.

Lees meer

Homoehe?

Columns - 10 december 2018 - Auteur: Iduna Paalman Homoehe?
Tot verrassing van docente Duits Iduna Paalman spreekt een leerling haar aan op Annegret Kramp-Karrenbauer, de opvolgster van Merkel als voorzitter van de CDU. Hij is bezorgd. "Ze schijnt tegen het homohuwelijk te zijn."

Lees meer

De klok staat stil op vijf voor twaalf

Columns - 5 november 2018 - Auteur: Iduna Paalman De klok staat stil op vijf voor twaalf
Hij praat wel een beetje snel, vinden ze. Hij heeft het over Klimawandel en Arbeiteraufstand. Dat vinden ze gekke woorden. Maar het grootste gedeelte van het interview hebben ze meegekregen: Robert Habeck, partijvoorzitter van Bündnis 90/Die Grünen, grote winnaar bij de Landtagswahl in Hessen, is niet bang voor revolutie.

Lees meer

Een neefje voor de hele klas

Columns - 8 oktober 2018 - Auteur: Iduna Paalman Een neefje voor de hele klas
Ik heb een groot probleem: mijn broer en schoonzus willen de naam van hun op komst zijnde zoontje niet vertellen. Ze hebben wel aanwijzingen gegeven: twee lettergrepen, twee klinkers, twee medeklinkers. Stoer en lief. Genderneutraal. Maar hoe ik ook raad, hoe gek ik ook word, ze verklappen niets.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger