Iduna Paalman

Iduna Paalman (1991) geeft Duits op een school voor mavo, havo en vwo in Haarlem. Tot de zomer van 2017 gaf ze les op een school in Amsterdam. Ze behaalde onlangs haar eerstegraads lesbevoegdheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Naast het lesgeven schrijft ze proza, poëzie en toneel. Ze publiceerde gedichten in tijdschriften als De Gids, Het Liegend Konijn en Kluger Hans. Verhalen van haar hand verschenen o.a. in De Revisor, nrc.next, NRC Handelsblad en op VPRO.nl. Sinds anderhalf jaar is ze vaste columnist voor Hard//hoofd. Ze studeerde Duitse taal en cultuur en Duitslandstudies in Amsterdam en Berlijn en liep stage op het Duitsland Instituut. Lees meer op haar website

Doetjes

Columns - 7 juni 2018 - Auteur: Iduna Paalman Doetjes
Het is sportdag en het is warm. Leerlingen zeggen dingen als: "Nog één horde en ik vrees ik dat ik niet meer op zal kunnen staan," en: "Ik hoef in de komende zestig jaar nooit meer te trefballen." Mijn collega van biologie heeft een infuus met water onder zijn sportshirt geïnstalleerd, ik heb me al zeventien keer ingesmeerd met factor vijftig.
Lees meer

Eenzame verjaardag

Columns - 2 mei 2018 - Auteur: Iduna Paalman Eenzame verjaardag
Tuju hat Geburtstag. Alle leerlingen uit de brugklas zijn op zijn feestje uitgenodigd. Alleen – helaas helaas – is zijn verjaardag in stukken geknipt. De bedoeling? In tweetal de verschillende snippers van het verhaal op goede volgorde leggen, daarna vragen beantwoorden, daarna een creatieve verwerkingsopdracht. De éigenlijke bedoeling? Dat ik eens een lesje gewoon wat voor me uit kan zitten staren. Dat de léérlingen het werk doen, en niet ik.
Lees meer

Labertaschen, Weicheier

Columns - 3 april 2018 - Auteur: Iduna Paalman Labertaschen, Weicheier
Ik skype met een huilende Duitse vriendin, ze heeft liefdesverdriet. Haar ex-vriendje is een Scheißegoist en een Vollidiot en een Arsch, hij kan naar het einde van de wereld oprotten en ze mist hem verschrikkelijk.
Lees meer

Veel te blij, maar of ze kan voetballen?

Columns - 9 maart 2018 - Auteur: Iduna Paalman Veel te blij, maar of ze kan voetballen?
Er komen driehonderdvijftig achtste-groepers naar school. Hun ogen zijn zo groot als de koekjes op de bordjes in de ontvangsthal. Hun wangen zijn rood van het buitenspelen. Het is kwart over twee, ze drommen bijeen samen met hun vaders en moeders en broertjes en zusjes.
Lees meer

Liebeleute

Columns - 6 februari 2018 - Auteur: Iduna Paalman Liebeleute
"Guten Morgen liebe Leute", zeg ik op dinsdag het derde uur tegen een brugklas. "Ich hoffe, ihr hattet alle ein schönes Wochenende. Ich habe am Samstag zum ersten Mal selbst deutsche Käsespätzle gemacht. Das ist ein deutsches Rezept und…."
Lees meer

Abschalten? Wie?

Columns - 24 januari 2018 - Auteur: Iduna Paalman Abschalten? Wie?
Beginnend docente Duits Iduna Paalman ziet haar medestudenten van de lerarenopleiding er het bijltje bij neerleggen. En zelf is ze soms ook moe tot in de vezels van haar lijf. “Ik ben – en vele medestudenten en collega’s met mij – niet genoeg getraind in het hebben van lerarenstress.” 
Lees meer

Weihnachts-eik

Columns - 18 december 2017 - Auteur: Iduna Paalman Weihnachts-eik
In de klas zit een hoog-intelligente jongen, Levi*, en omdat ik net heb geleerd dat hoog-intelligente leerlingen niet per definitie hoge cijfers halen (vaak juist niet) of leergierig alles opzuigen wat in een les behandeld wordt, hebben wij als docenten bepaalde handvatten gekregen om met hem om te gaan. Wij moeten er bijvoorbeeld niet van opkijken als hij tijdens het maken van een opdracht ineens een hele zwerm kraanvogels heeft gevouwen van papier uit zijn schrift, of midden in een gefocust klassenmoment plots iets roept wat hij echt niet binnen kan houden.
Lees meer

Oorlog is 'heiß'

Columns - 23 november 2017 - Auteur: Iduna Paalman Oorlog is 'heiß'
Bij de Tweede Wereldoorlog gaan de oren open. Als ik ‘bomaanslag’ zeg of ‘concentratiekamp’, ‘Jodenvervolging’ of ‘nationaalsocialisme’, gaan alle gezichten naar voren, alle monden dicht. Grammatica, woordjes, zinnetjes, dat zal allemaal wel, maar de oorlog is heiß. Hoe gruwelijker hoe beter.
Lees meer

Taaldorp met 'Prügelei'

Columns - 6 juli 2017 - Auteur: Iduna Paalman Taaldorp met 'Prügelei'
We doen een taaldorp met fysiek geweld. Bij de Konditorei een flinke stomp, Briefmarken kopen met een klap in je gezicht, een Kinokarte reserveren onder dreigend gesis. Hoe dat precies in zijn werk gaat? Nou, zo:
Lees meer

Hilf mir!

Columns - 20 juni 2017 - Auteur: Iduna Paalman Hilf mir!
'Willst du mit mir Drogen nehmen, dann wird es rote Rosen regnen'…Nee, dit doe ik maar niet in de klas.'Denn ich hab’ Stoff und Schnapps'…Nee, dit toch ook maar niet.'Lekker Chocomel und Vla, denn wir sind hi-i-igh' dan?Ehm.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger