Artikelen

Musea

Achtergrond - 12 december 2002
Berlijn is de Duitse cultuurmetropool, hoofdstad en de meest oostelijke wereldstad van West-Europa. Geen andere stad in Europa investeert zoveel geld in haar cultuurlandschap als Berlijn. Cultuur en wetenschap zijn in Berlijn van wereldniveau. Berlijn is een levendige stad, waar altijd wat te beleven valt.
Lees meer

"De kanselier zal het schip niet verlaten"

Achtergrond - 12 december 2002
(12 december 2002) Heeft hij gedreigd op te stappen of niet? De vraag of bondskanselier Gerhard Schröder afgelopen maandag de vertrouwenskwestie binnen zijn eigen SPD heeft gesteld, stond de voorbije dagen centraal in de Duitse politiek. De kwestie is tekenend voor de crisisstemming die de SPD momenteel in haar greep houdt.
Lees meer

Rechtmatig of bedrog?

Achtergrond - 11 december 2002
(11 december 2002) Volgende week wil het Bundesverfassungsgericht (het constitutioneel gerechtshof) een beslissing nemen over de door de CDU/CSU ingediende aanklacht tegen de immigratiewet van de rood-groene bondsregering. Het gaat daarbij niet om de inhoud van deze wet, die voor 1 januari 2003 gepland is, maar alleen om de totstandkoming in de Bundesrat (de vertegenwoordiging van de deelstaten). Dit is een precedent in de geschiedenis van het Duitse gerechtshof.
Lees meer

Zakendoen met Duitsland vergemakkelijken

Achtergrond - 10 december 2002
(10 december 2002) Cantadora organiseert avonden, waarop via een praktijkgerichte en humoristische workshop aan bedrijven duidelijk wordt gemaakt welke problemen voor kunnen komen bij het zakendoen tussen Nederland en Duitsland.
Lees meer

"Waar ik verscheen, was literatuur"

Achtergrond - 5 december 2002
(5 december 2002) Afgelopen dinsdag presenteerde de vooraanstaande literatuurcriticus Marcel Reich-Ranicki op televisiezender ZDF de laatste aflevering van 'Solo', het programma waarin hij de Duitse literatuur voorzag van zijn kritisch oordeel. Dit vormt de aanleiding om de 82-jarige 'cultuurpaus' nader te bekijken.
Lees meer

Nieuw: 'ESB Dossier Duitsland'

Achtergrond - 4 december 2002
(4 december 2002) Op 5 december publiceert het economenvakblad ESB (Economisch Statistische Berichten) het ESB Dossier Duitsland. Dit Dossier is gemaakt in opdracht van het Centrum voor Duitsland-Studies, het Duitsland Instituut Amsterdam en het Ministerie van Economische Zaken.
Lees meer

In een slaapzak voor het postkantoor

Columns - 2 december 2002
(2 december 2002) Het eerste liedje dat ik van Herbert Grönemeyer hoorde was Männer. Het was de zomer van 1990, ik was zestien, stapelverliefd op een Duitse jongen, maar sprak nauwelijks die taal en wist nog niet zo veel van muziek. De tekst van het liedje heb ik met behulp van een woordenboek vertaald en uit mijn hoofd geleerd.
Lees meer

Studenten over Europa 

Achtergrond - 1 december 2002
2. Wat is uw leeftijd?19 jaar
Lees meer

Conjunctuur en trends

Achtergrond - 27 november 2002
(27 november 2002) Momenteel gaat het met de Duitse economie niet zo slecht als het huidige beeld ons wil doen geloven. In het derde kwartaal van 2002 heeft de economie zich in vergelijking met verleden jaar nog goed gehouden. Toch zijn de economen het niet met elkaar eens over de verdere ontwikkeling. Terwijl de Duitse financieel experts vrezen dat het economische klimaat in de komende maanden voelbaar zal afkoelen, verwacht de Organisatie voor Wetenschappelijke Samenwerking en Ontwikkeling (OECD) voor 2003 positieve groeivooruitzichten in de Duitse economie.
Lees meer

Verdeeld over het herenigde Duitsland 

Achtergrond - 26 november 2002
(25 november 2002) Op 16 november jongstleden organiseerde het Duitsland Instituut Amsterdam het congres 'Herenigd, maar verdeeld gebleven. Twaalf jaar integratie van 'Ossis' en 'Wessis' in Duitsland'. Duitse schrijvers, politici, wetenschappers en journalisten discussieerden met elkaar over verschillende aspecten van de Duits-Duitse integratie. Oud-journalist voor de Volkskrant Jan Luijten was toehoorder bij de verschillende debatten en ontdekte dat er nog geen consensus heerst over het integratieproces van Ossis en Wessis.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger