Kort nieuws Nationaal-socialisme

Duits-Nederlandse Vrijheidsmaaltijd op de grens

Kort nieuws - 3 mei 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Ongeveer 400 Nederlanders en Duitsers uit de grensgemeenten Dinxperlo en Süderwick schuiven op 5 mei aan bij een Vrijheidsmaaltijd in Dinxperlo om gezamenlijk de vrijheid te vieren. 

Lees meer

Duitsland, Oostenrijk steunen Holocaustmuseum Amsterdam

Kort nieuws - 11 maart 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Manuela Schwesig, minister-president van de deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren, heeft zondag een toespraak gehouden bij de opening van het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam. Ze deed dit als voorzitter van de Bondsraad, de vertegenwoordiging van de deelstaten, en verving bondspresident Frank-Walter Steinmeier. Duitsland droeg 4 miljoen euro bij aan de bouwkosten van het museum.

Lees meer

Bibliotheken herdenken boekverbrandingen van 1933

Kort nieuws - 10 mei 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Met lezingen en tentoonstellingen wordt deze woensdag in Duitsland stilgestaan bij de boekverbrandingen die de nationaalsocialisten 90 jaar geleden, op 10 mei 1933, in verschillende Duitse steden organiseerden.

Lees meer

President Steinmeier vraagt om vergeving in Warschau

Kort nieuws - 20 april 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Bondspresident Frank-Walter Steinmeier heeft woensdag in Polen de opstand in het getto van Warschau in 1943 herdacht, samen met president Duda van Polen en Herzog van Israël. Hij vroeg om vergiffenis voor de misdaden die Duitsers in Warschau hebben begaan.

Lees meer

30 januari: 90 jaar 'Tag der Machtergreifung'

Kort nieuws - 30 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Op 30 januari 1933, vandaag 90 jaar geleden, werd Adolf Hitler in Duitsland benoemd tot rijkskanselier. Hij trok binnen een jaar alle macht naar zich toe en vormde Duitsland om tot een nationaal-socialistische, totalitaire staat. Op deze herdenkingsdag van de 'Tag der Machtergreifung' wordt in Duitsland opgeroepen de democratie te verdedigen.

Lees meer

Twee jaar voorwaardelijk voor ex-secretaresse kamp Stutthof

Kort nieuws - 20 december 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Irmgard Furchner (97), die tijdens de Tweede Wereldoorlog in concentratiekamp Stutthof bij Gdansk in Polen heeft gewerkt als secretaresse van de kampcommandant, is tot twee jaar voorwaardelijke celstraf veroordeeld. Na een proces van ruim een jaar acht de rechtbank haar vandaag schuldig aan medeplichtigheid aan moord in meer dan 10.500 gevallen.

Lees meer

Ex-secretaresse (97) kamp Stutthof: ‘Het spijt me’

Kort nieuws - 7 december 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De 97-jarige Irmgard F., die tijdens de Tweede Wereldoorlog in concentratiekamp Stutthof bij Gdansk heeft gewerkt als secretaresse van de kampcommandant, heeft zich dinsdag in een Duitse rechtbank voor het eerst uitgesproken. Dat deed ze tijdens het proces over haar betrokkenheid bij de moorden in het kamp. 

Lees meer

Oud-kampbewaker (99) wordt toch niet vervolgd

Kort nieuws - 7 november 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Een 99-jarige man die terecht stond omdat hij kampbewaker zou zijn geweest in de Tweede Wereldoorlog, wordt niet langer vervolgd. Een jeugdrechter in Berlijn oordeelde dat zijn gezondheid te slecht is om aan een proces deel te nemen.

Lees meer

Aanklacht tegen oud-bewaker krijgsgevangenenkamp WOII

Kort nieuws - 16 augustus 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Het Openbaar Ministerie in Berlijn wil een vermoedelijke bewaker van een krijgsgevangenenkamp van de Wehrmacht in de Tweede Wereldoorlog voor de rechter brengen. De man (98) wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan moord.

Lees meer

101-jarige ex-kampbewaker Sachsenhausen krijgt 5 jaar cel

Kort nieuws - 28 juni 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De 101-jarige oud-SS'er Josef S. die tijdens de Tweede Wereldoorlog als bewaker in concentratiekamp Sachsenhausen werkte, is veroordeeld tot 5 jaar cel. Volgens de rechtbank in Neuruppin was hij betrokken bij de massamoorden in het kamp in de buurt van Berlijn.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger