Kort nieuws Rechtspopulisme en media

Duitse satellietzender krijgt boete

Kort nieuws - 8 maart 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De Duitse satellietzender 'SchwarzRotGold tv' (SRGT) heeft een boete van 195.000 euro gekregen omdat het zendtijd heeft verkocht aan AUF1, een Oostenrijks extreemrechts internetkanaal. 

Lees meer

Voetbaltrainer SC Freiburg roept op tot verzet tegen extreemrechts

Kort nieuws - 19 januari 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De trainer van Bundesliga-club SC Freiburg, Christian Streich, heeft donderdag de voetbalwereld en de supporters opgeroepen zich aan te sluiten bij de demonstraties tegen extreemrechts. "Wie nu niet opstaat, heeft niets begrepen", zei Streich. "Het is vijf voor twaalf." In Hamburg riepen de voetbalclub St. Pauli en de supportersvereniging van HSV hun achterban ook op om mee te demonstreren en zich in te zetten voor de democratie.

Lees meer

Dresden roep nazi-noodtoestand uit

Kort nieuws - 1 november 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De gemeenteraad van Dresden heeft de nazi-noodtoestand uitgeroepen. Een meerderheid van de raad stelt 'met bezorgdheid vast, dat antidemocratische, antipluralistische, mensenverachtende en extreemrechtse houdingen en daden steeds sterker openlijk worden geuit of gepleegd'. 

Lees meer

Ophef over Höcke-interview

Kort nieuws - 16 september 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De populaire maar radicaal-rechtse AfD'er Björn Höcke heeft met dreigende woorden een televisie-interview afgebroken. De Duitse journalistenvakbond DJV stelt in een reactie dat Höcke 'de drempel tussen democratie en fascistische fantasieën heeft overschreden'.

Lees meer

Discussie over communicatie-adviezen aan ARD

Kort nieuws - 18 februari 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Hoe moet de ARD reageren op de negatieve beeldvorming over de Duitse publieke omroep? Die vraag staat centraal in een communicatie-advies dat de ARD heeft laten opstellen. De publieke omroep ligt onder vuur. De rechts-nationalistische AfD hekelt de 'gedwongen bijdrage' die iedere Duitser betaalt voor de zenders en wil de omroepen drastisch afslanken. Ook in bredere kring wordt de publieke zenders verweten dat ze te dicht op de macht zitten.

Lees meer

Sociale instellingen plaatsen oproep tegen 'hetze door AfD'

Kort nieuws - 23 april 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Achttien sociale organisaties hebben zondag in de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung een gezamenlijke oproep geplaatst als reactie op parlementaire vragen van de Alternative für Deutschland (AfD) waarin een verband tussen zwaargehandicapten, inteelt en immigratie wordt gelegd. 

Lees meer

Studie: Nepnieuws in Duitsland kwam niet uit Rusland maar van rechts

Kort nieuws - 27 maart 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Het nepnieuws dat de ronde deed in de aanloop naar de Duitse Bondsdagverkiezingen in september 2017, kwam hoofdzakelijk uit de rechtspopulistische hoek, en niet uit Rusland. Een omvangrijk probleem was fakenews overigens niet, concluderen onderzoekers van de denktank Stiftung Neue Verantwortung.  

Lees meer

Wet tegen haatzaaien op social media onder vuur

Kort nieuws - 8 januari 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Sinds 1 januari zijn sociale platformen zoals Facebook en Twitter in Duitsland verplicht om haatzaaiende uitlatingen te verwijderen op straffe van een boete. Al in de eerste week wordt zichtbaar waar tegenstanders voor waarschuwden: de wet leidt tot censuur. 

Lees meer

Studie: Duitse journalisten niet kritisch genoeg in vluchtelingencrisis

Kort nieuws - 24 juli 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Duitse journalisten hebben hun werk niet goed gedaan in de vluchtelingencrisis. Ze waren niet kritisch genoeg, gedroegen zich meer als "politiek acteur" dan als neutrale waarnemer en hadden te weinig oog voor zorgen en angsten bij de bevolking. Dat blijkt uit de eerste grote wetenschappelijk studie naar dit onderwerp.

Lees meer

Nieuwe krant Deutschland-Kurier voor het AfD-geluid

Kort nieuws - 14 juli 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Deze week is voor het eerst een nieuwe Duitse weekkrant verschenen; de Deutschland-Kurier. De krant wordt gezien als een spreekbuis voor de rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD). Maar hoofdredacteur David Bendels zegt dat de krant niet aan de partij is gelieerd. Wel wil hij vooral de thema's belichten die in de andere media volgens hem niet genoeg aandacht krijgen, zoals binnenlandse veiligheid en islamisering.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger