Duitslandweb logo Duitslandweb

Voetbaltrainer SC Freiburg roept op tot verzet tegen extreemrechts

Kort nieuws - 19 januari 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De trainer van Bundesliga-club SC Freiburg, Christian Streich, heeft donderdag de voetbalwereld en de supporters opgeroepen zich aan te sluiten bij de demonstraties tegen extreemrechts. "Wie nu niet opstaat, heeft niets begrepen", zei Streich. "Het is vijf voor twaalf." In Hamburg riepen de voetbalclub St. Pauli en de supportersvereniging van HSV hun achterban ook op om mee te demonstreren en zich in te zetten voor de democratie.

De hele week is in veel Duitse steden gedemonstreerd tegen rechtsextremisme en tegen de AfD, ondanks het koude winterweer. Komend weekeinde gaan naar verwachting ook weer tienduizenden mensen de straat op. Aanleiding is de onthulling vorige week over de betrokkenheid van invloedrijke AfD'ers bij een plan om miljoenen mensen met migratie-achtergrond het land uit te werken.

Vrijdag worden in Hamburg ongeveer tienduizend mensen verwacht bij de demonstratie. (Update vrijdagvond: de demonstratie moest voortijdig worden beëindigd vanwege de enorme opkomst. De politie schat dat er meer dan 50.000 mensen waren, de organisatie spreekt van 80.000.) In Keulen zijn zondag twee demonstraties gepland. Enkele bekende carnavalsbands roepen hun achterban op mee te doen. Ook in München is zondag een grote demonstratie. In tientallen Duitse provinciesteden zijn kleinere demonstraties gepland.

De demonstraties werden in eerste instantie in veel plaatsen georganiseerd door afdelingen van de SPD en de Groenen en door antiracisme-organisaties. De afgelopen dagen sloten ook vakbonden, ondernemersverenigingen, kerkgemeenschappen en sportverenigingen zich aan. Lees meer bij Frankfurter Allgemeine Zeitung en NDR

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Podcast Achtung!: Extreemrechts in Duitsland

Podcast Achtung!: Extreemrechts in Duitsland

Hoe gevaarlijk is extreemrechts in Duitsland en welke rol speelt de AfD? Podcast van het Duitslandweb-team.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger