NBA-ster Nowitzki draagt de Duitse vlag
Nieuws

Achtergrond - 6 augustus 2008

(6 augustus 2008) De basketballer Dirk Nowitzki draagt bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen de Duitse vlag. En dat is tegen het zere been van enkele oudgedienden: nog niet eerder was een debutant de Duitse vaandeldrager.

Afbeelding: Brian and Julie, www.flickr.comAls een kind zo blij reageerde Nowizki met zijn uitverkiezing. Zo blij zelfs dat de Beier voor de gelegenheid de Olympische ringen in zijn kapsel liet scheren. “Het ziet er niet heel geweldig uit, maar voor de Olympiade doe je alles”.

De uitverkiezing van de dertigjarige Nowitzki – algemeen gezien als de beste Europese basketballer ooit, maar nog nooit deelnemer aan de Olympische Spelen – ging niet zonder slag of stoot. Volgens de traditie is de Duitse vaandeldrager bij de openingsceremonie altijd een oudgediende, bij voorkeur iemand met een grote verzameling Olympisch eremetaal.

Bij de vorige Spelen droeg viervoudig Olympisch kampioen paardrijden Ludger Beerbaum de Duitse vlag het stadion binnen, in 2000 was het kanoster Birgit Fischer (acht maal goud).

Slimme marketingtruc

Die laatste vond dan ook dat de eer in Peking beter naar een doorgewinterde Olympiër moest gaan, zoals schutter Ralf Schumann of kanovaarder Andreas Dittmer, beide drie keer winnaar van het goud. Maar de Duitse Olympische Sportbund (DOSB) vond Nowitzki een meer aansprekend uithangbord.

“We hopen dat zo de vonk overspringt” zei de Duitse chef de mission Michael Vesper “en dat jongeren hierdoor warm zullen lopen voor de Olympische gedachte.”

Niemand belichaamt de Olympische gedachte zo aanstekelijk als Nowitzki. Tot twee keer toe greep de best betaalde Duitse sporter net naast een Olympisch ticket. Zowel in 2000 als in 2004 wisten de Duitse basketballers zich niet te kwalificeren.

“Dat deed pijn, om toe te moeten kijken hoe de Duitse sporters bij de openingsceremonie in Sydney hun hoeden in het publiek gooiden, maar misschien heeft me dat alleen maar meer gemotiveerd”, zei hij.

German Wunderkind

Nowitzki - 2 meter 13 lang - vestigde al op jonge leeftijd de aandacht op zich. In een demonstratiewedstrijd met Charles Barkley en Scottie Pippen liet de achttienjarige de NBA-legendes alle hoeken van het veld zien. Hij produceerde zelfs een slam dunk over Barkley heen, een vernedering die zo ongeveer gelijk staat aan het door de benen worden gespeeld in het voetbal.

“Die jongen is een genie” verklaarde Barkley na afloop. “Als hij naar de NBA wil, moet hij me maar bellen.”

Twee jaar later, na zijn Gymnasium te hebben behaald, maakte Nowitzki inderdaad de overstap naar de Amerikaanse profcompetitie. Het German Wunderkind ging spelen bij de Dallas Mavericks en groeide uit tot een van de beste power forwards van de Verenigde Staten. In 2007 werd hij zelfs uitgeroepen tot beste speler van de NBA, de eerste Europeaan die deze eer te beurt viel.

Afbeelding: Monte Isom, www.flickr.com

Geen carnavalsvereniging

Ook deelname aan de Olympische Spelen kan Nowitzki nu van zijn verlanglijstje schrappen. “Mijn droom is in vervulling gegaan, ik ben hier als sporter, niet als politicus. Dat is mijn boodschap”, reageerde de onbevangen vedette, gevraagd naar zijn politieke standpunten. “Ik weet alleen dat China een basketbalgek land is en dat het een geweldig toernooi wordt.”

Op de vraag of hij de gedragsregels voor de Olympische openingsceremonie al uit zijn hoofd kende, zei hij: “Ik heb de tip gekregen dat het geen carnavalsvereniging is. Je mag daar niet als een dolle met de vlag lopen rondzwaaien.”

FAZ.NET/Die Welt/Spiegel Online

Afbeeldingen:

Brian and Julie, www.flickr.com
Monte Isom, www.flickr.com

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger