Duitslandweb logo Duitslandweb

Künast en Trittin lijsttrekkers voor de Groenen
Nieuws

Achtergrond - 17 november 2008

(17 november 2008) Renate Künast en Jürgen Trittin zijn de lijsttrekkers van de Groenen voor de Bondsdagverkiezingen volgend jaar. Cem Özdemir en Claudia Roth worden partijvoorzitters. Het leiderskwartet werd dit weekend gekozen op het partijcongres van de Groenen in Erfurt.

Het nieuwe leiderschapskwartet van de Groenen. vlnr: Cem Özdemir, Renate Künast, Jürgen Trittin en Claudia Roth. Afb: DPA/Picture AllianceHet partijcongres van Bündnis90/Die Grünen koos gisteren eensgezind voor het lijsttrekkerduo. De voormalige minister van Consumentenzaken Künast en gewezen minister van Milieu Trittin konden rekenen op 92 procent van de stemmen.

Dat de leden de partijtop mochten kiezen is een novum. Voor de voorgaande verkiezingscampagnes werd de lijsttrekker door het partijbestuur voorgedragen. De afgelopen veertien jaar was Joschka Fischer lijsttrekker namens de Groenen.

Künast en Trittin toonden zich na hun verkiezing strijdbaar in aanloop naar de landelijke campagne. “Het signaal dat dit partijcongres geeft is dat we gezamenlijk de verkiezingstrijd aangaan”, aldus Künast. “2009 wordt groen.”

De lijsttrekker deelde daarbij een sneer uit naar de SPD. “Wie groene politiek wil moet Groenen stemmen en niet op de SPD. Deze partij weet niet wat ze zelf wil”, zo verwees Künast naar de mislukte coalitievorming met de sociaal-democraten in Hessen.

Eenheid

Critici zetten hun vraagtekens bij de eenheid binnen de partij die de Groenen in Erfurt zo benadrukten. Zo behoort Künast tot de pragmatische vleugel (Realo’s) van de partij, terwijl Trittin het meer ideologische kamp (Fundi’s) vertegenwoordigt. Dit lijsttrekkerduo geeft voor de twijfelende kiezer niet aan in welke richting de partij zich wil bewegen, zo luidt de kritiek.

Dezelfde vraag geldt ook voor de twee nieuwgekozen partijvoorzitters. Ook hier is sprake van een duidelijke tweedeling tussen de pragmaticus Özdemir en de meer radicale Roth. De verkiezing van Özdemir leverde de Groenen overigens wel een primeur op. Voor het eerst staat een politicus van Turkse afkomst aan de top van een Duitse politieke partij.

Zwart-groen

Volgens Özdemir is de CDU na de verkiezingen volgend jaar een serieuze coalitiepartner. Een voorwaarde voor een eventuele zwart-groene regering is wel dat de CDU afziet van kernenergie en de Groenen een duidelijk stempel kunnen zetten op het beleid. “Soms kunnen we beter samenwerken met de CDU dan met de SPD”, zo verklaarde Özdemir zijn standpunt voor de pers nader. “De zwart-groene Hamburgse regering toont aan dat we in staat zijn ideologische barrières te slechten.”

Özdemirs uitspraak is opvallend aangezien zijn collega-partijvoorzitter Roth in Erfurt juist afstand nam van de christen-democraten. “Het beleid van Merkel en haar CDU kan niet verder van ons verschillen dan nu”, aldus Roth. “Wie CDU stemt, kiest voor kernenenergie en bespionering van het eigen volk”, stelde de partijvoorzitter, verwijzend naar de mogelijke verruiming van de bevoegdheden van de federale recherche.

Op het partijcongres in Erfurt klonk het nieuwe leidende kwartet van de partij in ieder geval eensgezind. Vooral de regerende coalitie van CDU en SPD moest het ontgelden. Zo kreeg de regerende sociaal-democratische minister van Milieu Sigmar Gabriel stevige kritiek. Özdemir verweet hem vooral de belangen van de Duitse auto-industrie te behartigen en nauwelijks iets te doen tegen de klimaatverandering.

Roth waarschuwde Duitsland voor een “neo-liberale ijstijd”, als de CDU en FDP na de verkiezingen volgend jaar een coalitie zouden vormen. “Ik wil een pure en oprecht groene partij in het komende verkiezingsjaar leiden”, zo stelde Roth.

Verkiezingsthema’s

Volgens de 53-jarige Fundi richt de partij zich vooral op de verkiezingsthema’s klimaatverandering, globalisering en burgerrechten. Zo verzet de partij zich tegen de bouw van nieuwe kolencentrales en tegen kernenergie.

De Groenen willen de kredietcrisis en de economische recessie bestrijden door flink te investeren in milieubescherming, onderwijs en sociale zaken. Het Duitse leger mag als het als het aan de partij ligt “alleen in het uiterste geval” buiten de eigen landsgrenzen worden ingezet en alleen met een VN-mandaat. Daarnaast willen de Groenen het leger inkrimpen en de dienstplicht afschaffen.

De partij spreekt van een groene ‘New Deal’, geïnspireerd op de politiek van de Amerikaanse president Roosevelt in de jaren dertig om de economische crisis aan te pakken. Met een ‘groene New Deal’ streeft de partij naar een reeks sociale, economische en ecologische hervormingen. Hiermee is ongeveer twintig miljard euro gemoeid aan investeringen.

                                                                       Heute.de / welt.de / Spiegel Online

Afbeelding:

DPA/Picture Alliance

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger