Guttenberg nieuwe minister Economische Zaken
Nieuws

Achtergrond - 9 februari 2009

(9 februari 2009) Karl-Theodor zu Guttenberg (CSU) is de nieuwe Duitse minister van Economische Zaken. De 37-jarige Beierse baron is daarmee de jongste politicus op deze post ooit. Guttenberg volgt zijn partijgenoot Michael Glos op die zaterdag onverwacht zijn ontslag aanbood.

Karl-Theodor zu Guttenberg (CSU) is de nieuwe Duitse minister van Economische Zaken. Afb: dpa/Picture AllianceDe 64-jarige Glos verklaarde dit weekend het “stressvolle ministersambt” gezien zijn leeftijd niet langer meer te kunnen vervullen. Daarnaast beschouwt hij zijn vrijwillige ontslag als een poging de eenheid binnen de CSU te herstellen.

De zusterpartij van Merkels CDU leed in september vorig jaar een forse nederlaag bij de Beierse deelstaatverkiezingen. De CSU kondigde daarom interne hervormingen en verjonging aan. Glos ziet voor zichzelf geen plaats weggelegd binnen de partij.

Minister tegen wil en dank

Glos werd in 2005 tot zijn eigen verrassing benoemd tot minister van Economische Zaken. Deze post zou eigenlijk worden bekleed door de toenmalige Beierse minister-president en CSU-lijsttrekker Edmund Stoiber, maar hij trok zich kort na de bondsdagverkiezingen terug. Glos maakte er nooit een geheim van een ministerspost niet te ambiëren, maar vervulde deze toch uit plichtsbesef tegenover zijn partij.

De politieke carrière van Glos’ opvolger Guttenberg maakt een stormachtige ontwikkeling door. Negen jaar geleden sloot hij zich bij de CSU aan. Sinds 2002 maakt hij deel uit van de Bondsdag, waar hij naam maakte als Amerika-kenner. In november 2008 werd hij gekozen tot secretaris-generaal van de CSU. 

Coalitiepartner SPD is niet te spreken over de personele verandering bij Economische Zaken. In tijden van economische crisis moet de rust op het verantwoordelijke departement worden gehandhaafd, aldus de SPD. De partij stelde de huidige minister van Financiën, Peer Steinbrück voor als opvolger van Glos. De sociaal-democraat zou dan beide ministersposten combineren.

                                                                       Heute.de / Spiegel Online / FAZ.net

Afbeelding:
dpa/Picture Alliance

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger