'Haast en ongeduld bij hereniging'
Politicus Wolfgang Thierse blikt terug in Trouw

Achtergrond - 24 juni 2009

(24 juni 2009) De SPD-politicus Wolfgang Thierse was wetenschapper in de DDR, tot 1989. Toen de protesten in de communistische dictatuur massaler werden, voelde ook hij dat verandering mogelijk was. “Maar dat het zo snel zou gaan heeft niemand voorzien”, zegt Thierse in een interview met Trouw-correspondent Antoine Verbij.

Door de redactie

“Alles ging heel snel, er was een enorme tijdsdruk”, zegt Thierse in Trouw. De combinatie van haast en ongelijkwaardigheid leidde volgens Thierse tot een verknipte omgang met de DDR-geschiedenis. “De West-Duitse pers domineerde het debat over het DDR-verleden. Dat ging daardoor uitsluitend over de geheime dienst, de Stasi. Het ging over lafheid en schandalen. Dat was fataal. Het dreef de mensen in de armen van de Linkspartij.”

Thierse, tegenwoordig vice-president van de Bondsdag, pleit aanhoudend voor meer nuance in het debat over de DDR. "Iedere poging om preciezer en genuanceerder over de geschiedenis van de DDR te oordelen eindigt momenteel met een banvloek tegen degenen die dat doen. Dat is een absurde situatie", zei de SPD'er onlangs in een interview met de Berliner Zeitung.

Donderdag 25 juni spreekt Thierse in Amsterdam over Duitsland voor en na de val van de Berlijnse Muur, in de lezingenreeks Wendepunkte 1949 und 1989.

Het hele interview op de website van Trouw.

Meer informatie in de agenda

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger