Lafontaine verlaat landelijke politiek
Linke-leider terug naar Saarland

Achtergrond - 9 oktober 2009

Oskar Lafontaine verlaat de landelijke politiek. De lijsttrekker van Die Linke stelt zich niet meer kandidaat voor het fractievoorzitterschap in de Bondsdag. Lafontaine gaat terug naar Saarland, waar hij jarenlang minister-president was voor de SPD.

Lafontaine verlaat landelijke politiek
© medienfrech, flickr.com
Oskar Lafontaine gaat terug naar Saarland

Oskar Lafontaine (66) wil in Saarland een regering met SPD en Groenen van de grond krijgen. Bij de deelstaatverkiezingen in augustus won Die Linke met Lafontaine als lijsttrekker 21,3 procent van de stemmen. Een enorme winst voor de partij die voor het eerst meedeed in de West-Duitse deelstaat.

Duitsland heeft nog nooit eerder een rood-rood-groene regering gehad. De drie partijen hebben elkaar nodig om een meerderheid te vormen.

Dreiging

Direct na de Bondsdagverkiezingen in september ging het gerucht al dat Lafontaine de landelijke politiek de rug zou toekeren. Toen werd dat door Die Linke als “onzin” afgedaan. Nu zegt Lafontaine dat hij “een bijzondere verantwoordelijkheid voor de regeringsvorming in Saarland heeft”, aldus een Linke-woordvoerder. De partijgenoten in de deelstaat hebben vrijwel geen politieke ervaring. Lafontaine was er zelf van 1985 tot 1998 minister-president, toen nog voor de SPD.

Het is de vraag of Lafontaine’s terugkeer een positieve uitwerking heeft op een mogelijke rood-rood-groene regering in de deelstaat. De groene regionale partijtop ziet hem “eerder als een dreiging dan als hulp” bij de coalitievorming. De Groenen besluiten dit weekend of ze met SPD en Linke willen regeren, of toch liever met CDU en FDP, de zogenoemde Jamaica-coalitie (zwart-geel-groen).

Samenwerking met de SPD

Het vertrek van Lafontaine uit Berlijn maakt een mogelijke samenwerking tussen SPD en Die Linke op landelijk niveau wel makkelijker. De sociaaldemocraten hebben het Lafontaine nooit vergeven dat hij hen in 1999 in de steek liet en zich bij een concurrerende partij aansloot.

Lafontaine werd in 1998 voor de SPD minister van Financiën in de rood-groene regering van Gerhard Schröder. Maar na een paar maanden gaf hij die post zonder opgaaf van redenen op.

Vlak voor de verkiezingen van 2005 trad hij toe tot de Wahlalternative Soziale Gerechtigkeit (WASG), een linkse politieke groepering waar veel ontevreden sociaaldemocraten een nieuw thuis vonden. In 2007 fuseerden de WASG en de eveneens linkse PDS tot Die Linke, waarvan Lafontaine lijsttrekker werd.

Gysi

Lafontaine geeft naar verwachring vandaag naast het fractievoorzitterschap ook zijn Bondsdagzetel op. De Saarlander is overigens nog steeds wel op landelijk niveau voorzitter van Die Linke samen met Lothar Bisky .

Gregor Gysi, die totnogtoe samen met Lafontaine duo-fractievoorzitter was, voert volgens de Duitse media Die Linke in de Bondsdag voortaan alleen aan.

Zie ook op het Duitslandweb:
Portret Oskar Lafontaine
Portret Die Linke


Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger