'Wutbürger' Woord van het Jaar
Veel woorden om maatschappelijke onvrede te duiden

Achtergrond - 17 december 2010

Elite opgepast: de Wutbürger roeren zich. Volgens de vereniging Gesellschaft für Deutsche Sprache is Wutbürger hèt Woord van het Jaar omdat het betrekking heeft op een belangrijke maatschappelijke ontwikkeling in 2010: burgers verzetten zich toenemend tegen een overheid die zich te weinig van haar burgers aantrekt.

'Wutbürger' Woord van het Jaar
© flickr.com/metzecki
De term 'Wutbürger' verwoordt de groeiende frustratie van burgers over het gebrek aan invloed, zoals bij het megaspoorproject Stuttgart 21.

Volgens de Gesellschaft für Deutsche Sprache (GfdS) gebruiken media de nieuwe samentrekking 'Wutbürger' veelvuldig als ze schrijven over bijvoorbeeld het omstreden spoorproject Stuttgart 21, of de wederopstanding van de protestbeweging tegen kernenergie. De term Stutgart 21 eindigde overigens op de tweede plaats van de woorden toptien van 2010. Op drie volgt 'Sarrazin-Gen' (verwijzend naar oud-bankier Sarrazin die zei dat alle joden een bepaald gen delen).  Cyberkrieg en Wikileaks bezetten plaats vier en vijf.

Een jury van de GfdS heeft de woorden beoordeeld op hun relevantie en populariteit. Het gaat dus niet om de meestgebruikte woorden, legt de vereniging vrijdag in een persbericht uit, maar om  woorden die iets zeggen over de ontwikkelingen in 2010. "De lijst vormt zo op eigen wijze een taal-jaaroverzicht."

Vorig jaar was het woord Abwrackprämie gekozen tot Woord van het Jaar.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger