Duitslandweb logo Duitslandweb

Derde proces tegen Reichsbürger-leden begint

Kort nieuws - 18 juni 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In München begint vandaag het derde en laatste proces tegen de leden van de Reichsbürger-beweging die een staatsgreep wilden plegen in Duitsland. Het gaat om acht van de in totaal 26 verdachten die behoorden tot de kring van Heinrich XIII Prinz Reuß. 

De groep Rijksburgers rond Heinrich XIII Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de Duitse regering omver te werpen en met een schaduwleger de macht over te nemen in Duitsland. Reuß was de beoogde leider van het nieuwe Duitsland. De voorbereidingen van de groep waren al ruim een jaar aan de gang toen de politie op 7 december 2022 meer dan 150 invallen deed en het netwerk oprolde.

In totaal zijn 27 verdachten aangeklaagd, een van hen is intussen overleden. Vanwege het grote aantal verdachten is de zaak verdeeld over drie rechtbanken, in Stuttgart, Frankfurt en München. Eind april begon in Stuttgart de eerste zaak, tegen negen verdachten van de militaire tak van de groep. De tweede rechtszaak tegen de vermoedelijke leiders van de groep, onder wie Heinrich XIII Prinz Reuß, begon in mei. In het laatste proces staan de overige acht verdachten terecht. Ze worden beschuldigd van lidmaatschap van - en in sommige gevallen het oprichten van - een terroristische organisatie. Daarnaast worden ze verdacht van het voorbereiden van een 'hoogverraderlijke onderneming'.  

Een van de verdachten in München is de 70-jarige Ruth L. Zij zou Prinz Reuß van astrologisch advies voorzien en onder meer in de sterren lezen wanneer het juiste moment voor de staatsgreep aangebroken zou zijn, schrijft Tagesschau. Een andere verdachte, Melanie R., een arts uit Nedersaksen, was overtuigd dat zij helderziend was en zou in de schaduwreging van Prinz Reuß de ministerie Geneeskunde op zich nemen. Vier mannelijke verdachten moeten zich verantwoorden voor het voorbereiden van een ernstige gewelddaad. 

De rechtbank in München heeft in totaal 55 zittingsdagen gepland, tot eind januari 2025. Pas later volgen de uitspraken. Alle verdachten hangen lange gevangenisstraffen boven het hoofd. Lees meer bij Tagesschau en ZDF Heute

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Kritiek uiten op Israël of solidariteit tonen met Gaza is lastig in Duitsland. Wie dat wel doet, wordt al snel antisemitisme verweten, laten recente voorbeelden zien.


Lees meer

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger