Duitslandweb logo Duitslandweb

Proces tegen Rijksburgers die Lauterbach wilden ontvoeren

Kort nieuws - 17 mei 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het proces tegen een groep rechtsextremisten die minister van Gezondheid Karl Lauterbach wilde ontvoeren en de regering omver wilde werpen, gaat vandaag in Koblenz van start. Terecht staan vijf leden van de groep 'Vereinte Patrioten'.

Vier mannen van tussen de 44 en 56 jaar en een vrouw van 75 waren volgens de aanklacht lid van een binnenlandse terroristische vereniging en pleegden met hun plan om de regering omver te werpen hoogverraad. 

Ze waren volgens de aanklacht van plan om eerst met aanslagen met explosieven voor een stroomuitval van minstens twee weken te zorgen. Vervolgens wilden ze minister van Gezondheid Lauterbach ontvoeren en in de 'burgeroorlogachtige toestanden' die dan zouden ontstaan, wilden ze de regering in Berlijn afzetten en nieuwe leiders benoemen.

De vier mannen, die tot de Reichsbürger worden gerekend, liepen tegen de lamp toen ze wapens wilden aanschaffen. Ze werden in april 2022 gearresteerd. De vrouw werd in oktober vorig jaar gearresteerd. Zij zou hebben aangedrongen op een snel "herstel van de slagvaardigheid van het Duitse Rijk" en onder meer brieven aan de Russische president Poetin en een arrestatiebevel voor Lauterbach hebben geschreven. Lees meer bij Die Zeit

Reichsbürger is een verzamelnaam voor verschillende groepen die gemeen hebben dat ze de legitimiteit van de Bondsrepubliek bestrijden. De beweging ontstond in de jaren tachtig en is in de laatste jaren sterk gegroeid. Sinds 2016 houdt de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz de Rijksburgers in de gaten. In december 2022 werd een andere groep Rijksburgers gearresteerd die ook plannen hadden om een staatsgreep te plegen en de Bondsdag te bestormen. Lees meer op Duitslandweb

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Kritiek uiten op Israël of solidariteit tonen met Gaza is lastig in Duitsland. Wie dat wel doet, wordt al snel antisemitisme verweten, laten recente voorbeelden zien.


Lees meer

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger