Duitslandweb logo Duitslandweb

Berlijnse techno is nu Duits immaterieel erfgoed

Kort nieuws - 13 maart 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Berlijnse technoscene is opgenomen in de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van Unesco in Duitsland. Dat heeft minister van Cultuur Claudia Roth (Groenen) besloten in overeenstemming met cultuurafgevaardigden uit de deelstaten. 

Techno is onlosmakelijk verbonden met de Duitse hoofdstad. De dancemuziek kwam op tijdens en na de val van de Muur in 1989 en werd het geluid van de Wende. De Loveparade, maar ook technoclubs zoals Tresor en Berghain werden dé techno-trekpleisters van de stad. Inmiddels zijn er honderden technoclubs in Berlijn en komen er jaarlijks rond de drie miljoen bezoekers op af.

De Berlijnse technoscene is blij dat het na jaren aandringen gelukt is om op de immateriële erfgoedlijst te komen. Technoclubs hopen dat ze nu als volwaardig onderdeel van de Duitse cultuursector zullen worden gezien en makkelijker aanspraak kunnen maken op bijvoorbeeld subsidies. Drijvende kracht achter het initiatief was de non-profitorganisatie Rave the Planet, dat voortgekomen is uit de Love Parade. 

Niet alleen de Berlijnse techno, ook vijf andere Duitse tradities of gebruiken zijn aan de erfgoedlijst toegevoegd, zoals bergbeklimmen in Saksen en het maken van wijn van appels, peren of kweeperen in de Moezelstreek. Op de Duitse lijst staan nu 150 lokale culturele tradities. Lees meer bij Der Spiegel en Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Cultuur':

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Oost-Duitsland speelt dit najaar in de filmreeks Deutsches Kino een belangrijke rol. Ook de moeite waard: een film over de Turkse muziekindustrie in Duitsland.


Lees meer

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

De tentoonstelling 'Wolken und Licht' in Museum Barberini toont meer dan de bekende beelden van grote Hollandse meesters.


Lees meer

Een ideologisch seksschandaal

Een ideologisch seksschandaal

Het schandaal rond de band Rammstein laat zien hoe gepolariseerd het publieke debat is in Duitsland, vindt columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger