Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz en Rutte bij opening Leipziger Buchmesse

Kort nieuws - 21 maart 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz (SPD) heeft woensdagavond tijdens een feestelijke bijeenkomst de Leipziger Buchmesse geopend: de internationale boekenbeurs waar Nederland en Vlaanderen dit jaar gastland zijn. Ook premier Mark Rutte was daarbij aanwezig. 

Scholz werd tijdens zijn openingstoespraak meerdere keren onderbroken door geschreeuw uit het publiek. Het was niet te verstaan wat er werd geroepen. Volgens Stern zou een van de mensen hebben geprotesteerd tegen Duitse wapenleveranties aan Israël. Enkele mensen werden daarop uit de zaal gezet. “Het is de kracht van woorden die ons hier in Leipzig allemaal samenbrengt, niet de kracht van het schreeuwen”, reageerde Scholz. 

Onder het motto ‘Alles außer flach!’ (‘alles behalve vlak’) krijgt het werk van Nederlandse en Vlaamse schrijvers dit jaar extra aandacht. Vooral een jonge, opkomende generatie auteurs zal zich de komende dagen aan het Duitse publiek presenteren. "Literatuur is naast een kunstvorm ook essentieel voor een democratische samenleving", reageerde Rutte na de opening op X. "Een belezen samenleving is een geïnformeerde samenleving, het bevordert de vrijheid van geest en versterkt de democratie." De Leipziger Buchmesse begint vandaag en duurt tot en met zondag. Anders dan de nog veel grotere Frankfurter Buchmesse, die vooral voor vakgenoten wordt georganiseerd, is de beurs in Leipzig daarnaast ook een echte publieksbeurs.

Rutte was eerder op de dag aanwezig op een bijeenkomst in Leipzig met lokale bestuurders op uitnodiging van Michael Kretschmer (CDU), deelstaatpremier van Saksen. Zij spraken over het belang van lokale politiek en versterken van de democratie. Ook sprak Rutte ter voorbereiding op de Europese Raad donderdag met Scholz over de oorlog in Oekraïne en het Midden-Oosten, de Europese defensie-industrie en de uitbreiding van de EU, schreef Rutte op X. Lees meer ZDF Heute en over Nederland als gastland op allesausserflach.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederlands-Duitse samenwerking':

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning Willem-Alexander bezocht Noordrijn-Westfalen om de waterstof-samenwerking aan te zwengelen.


Lees meer

Duitsland als vluchtheuvel

Duitsland als vluchtheuvel

Wat als Nederlanders op de vlucht voor het water massaal aankloppen in Duitsland? Cabaretier Patrick Nederkoorn maakte er een (Duitse) voorstelling over.


Lees meer

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

De Duitse kanselier Scholz en enkele van zijn ministers halen vandaag in Rotterdam de banden aan met de Nederlandse regering.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger