Duitslandweb logo Duitslandweb

Nieuwe demonstraties tegen rechtsextremisme

Kort nieuws - 26 februari 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Opnieuw hebben dit weekeinde tienduizenden mensen in Duitsland gedemonstreerd voor de democratie en tegen rechtsextremisme. In Hamburg waren volgens organisator Fridays for Future en de politie meer dan 50.000 mensen op de been.

Het motto in Hamburg was 'Wir sind die Brandmauer'. In de Duitse politiek wordt vaak gerefereerd aan een 'brandmuur' tussen extreemrechts en de rest van de politieke partijen. De demonstranten willen de muur zijn die de democratische orde beschermt tegen rechtsextremisme. De Hamburger band Deichkind trad op bij de demonstratie.

In Dresden verzamelden zich zondag ongeveer 20.000 demonstranten. Allerlei verschillende maatschappelijke organisaties hebben het protest tegen rechtsextremisme samen georganiseerd. Klimaatactiviste Luisa Neubauer van Fridays for Future sprak de demonstranten toe. 

Ook in Bautzen, Zwickau, Trier en Oldenburg werd gedemonstreerd. Aanleiding voor de demonstraties die al zes weken ieder weekend plaatsvinden, waren onthullingen over de betrokkenheid van de rechtsradicale partij AfD bij een bijeenkomst in Potsdam waar plannen werden besproken om immigranten en Duitsers met migratie-achtergrond het land uit te werken. Lees meer bij Tagesschau 

De werkgeversorganisatie Südwestmetall en de vakbond IG Metall in de deelstaat Baden-Württemberg zetten zich gezamenlijk in voor de verdediging van de vrije, democratische rechtsorde. Dat hebben ze maandagavond vastgelegd in een verklaring getiteld 'Bedrijfsleven voor democratie'. Bondspresident Steinmeier prees dit initiatief maandag. Hij riep eerder op tot een brede coalitie van maatschappelijke organisaties tegen extremisme en voor de democratie.

Lees ook op Duitslandweb: Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Podcast Achtung!: Extreemrechts in Duitsland

Podcast Achtung!: Extreemrechts in Duitsland

Hoe gevaarlijk is extreemrechts in Duitsland en welke rol speelt de AfD? Podcast van het Duitslandweb-team.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger