Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse veiligheidsdienst houdt voormalige chef in de gaten

Kort nieuws - 31 januari 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz houdt het eigen voormalige hoofd Hans-Georg Maaßen in de gaten. Dat blijkt uit een document van de Verfassungsschutz dat Maaßen op zijn eigen website heeft gepubliceerd. De dienst beschouwt hem als een rechts-extremist.

Maaßen (61) was van 2012 tot en met 2018 hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst. In dat laatste jaar werd hij uit zijn functie ontheven nadat hij racistisch geweld in Chemnitz had gebagatelliseerd. De afgelopen jaren viel hij op door radicaal-rechtse uitlatingen. 

Eerder deze maand maakte hij bekend dat hij van de rechts-conservatieve vereniging Werteunion , waarvan hij voorzitter is, een politieke partij wil maken. Daarmee wil hij meedoen aan de verkiezingen in drie Oost-Duitse deelstaten in september. Met haar standpunten zit de Werteunion dicht bij de rechts-radicale AfD. Maaßen sluit samenwerking met de AfD ook niet uit. Tot voor kort was Maaßen lid van de CDU, maar hij heeft die partij inmiddels zelf verlaten. 

Voordat Maaßen zelf publiceerde dat de Verfassungsschutz hem in het vizier heeft, hadden verschillende Duitse media al ontdekt dat hij in de systemen van de dienst voorkomt waarin informatie over rechts-extremisme wordt verzameld. Maaßen wordt beschouwd als Beobachtungsobjekt, iemand om in de gaten te houden, meldt nieuwssite Tagesschau. De Verfassungsschutz zelf geeft geen commentaar.

Uit het bericht op Maaßens site blijkt dat onder meer zijn contacten met mensen uit de Reichsbürger-scene in de gaten worden gehouden. Reichsbürger erkennen de Duitse staat niet. In december 2022 werd een groep van deze Rijksburgers gearresteerd die plannen hadden om een staatsgreep te plegen. Lees meer bij FAZ.net en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger