Duitslandweb logo Duitslandweb

Boerenprotesten in heel Duitsland tegen bezuinigingen

Kort nieuws - 8 januari 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Met wegblokkades en colonnes van tractoren demonstreren boeren vandaag in heel Duitsland. Ze zijn boos over de voorgenomen bezuinigingen op landbouwsubsidies van de regering-Scholz. 

Het Deutsche Bauernverband (DBV), de Duitse boerenorganisatie, riep alle agrariërs in het land op in actie te komen. In veel deelstaten werd daar gehoor aan gegeven. Sinds maandagochtend blokkeren bijvoorbeeld in Mecklenburg-Voorpommeren honderden tractoren de snelwegopritten. Ook in Baden-Württemberg, Saksen, Beieren, Rijnland-Palts, Noordrijn-Westfalen en Sleeswijk-Holstein veroorzaken boerenblokkades en optochten vertragingen in het verkeer. In grote steden zoals Hamburg, Bremen en Berlijn wordt eveneens gedemonstreerd. Door de acties kunnen in verschillende plaatsen leerlingen niet naar school. 

DBV-voorzitter Joachim Rukwied vraagt de bevolking om begrip voor de protesten, schrijft nieuwssite Tagesschau. Volgens zijn organisatie is een actieweek nodig om de afschaffing van de landbouwsubsidies tegen te gaan. Aanvankelijk wilde de regering-Scholz twee belangrijke voordelen voor de landbouwsector schrappen: de btw-vrijstelling voor landbouwvoertuigen en het belastingvoordeel dat boeren hebben op diesel. Dat leidde half december al tot een groot boerenprotest met duizenden tractoren in Berlijn. Eind vorige week zwakte de coalitie haar bezuinigingsplannen af. De btw-vrijstelling voor landbouwvoertuigen blijft behouden en het belastingvoordeel op diesel wordt niet in een keer, maar de komende jaren stapsgewijs afgeschaft. Dat is volgens de Duitse boerenorganisatie niet voldoende. Maar volgens minister van Landbouw Cem Özdemir (Groenen) heeft de regering geen speelruimte voor verdere versoepelingen.

Politici van meerdere partijen vrezen dat de boerenprotesten in Duitsland radicaliseren en misbruikt kunnen worden door extreem-rechts. "We zien al dat vooral in rechtse kringen en in het AfD-milieu geprobeerd wordt de protesten te instrumentaliseren", aldus de vice-voorzitter van de SPD-Bondsdagfractie. Volgens hem is dat vooral in Saksen en Thüringen het geval. Vorige week donderdag probeerden boze boeren in Schlüttsiel (Sleeswijk-Holstein) te verhinderen dat minister van Economische Zaken Robert Habeck (Groenen) van een veerboot aan land kon gaan. Ze probeerden de veerboot ook te bestormen. DBV-voorzitter Rukwied zegt zich van die actie te distantiëren. Hij noemt persoonlijke aanvallen en bedreigingen een 'no-go' en roept boeren expliciet op tot vreedzaam protest. Lees meer bij Tagesschau en over de zorgen voor radicalisering ook op Tagesschau

Bekijk ook:
video op nu.nl waarin Duitslandweb-redacteur Lynn Stroo uitleg geeft over de boerenprotesten in Duitsland

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger