Duitslandweb logo Duitslandweb

Saksen-Anhalt: erkennen Israël onderdeel van inburgering

Kort nieuws - 6 december 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Mensen die in de Oost-Duitse deelstaat Saksen-Anhalt willen inburgeren, moeten binnenkort schriftelijk bevestigen dat zij het bestaansrecht van Israël erkennen. Daarmee wil de deelstaat eventueel antisemitisme van tevoren opsporen en uitsluiten.

Het uitgangspunt dat de veiligheid van Israël onderdeel is van de Duitse staatsraison geldt al jaren in de Duitse politiek. In Saksen-Anhalt is dat nu opgenomen in de inburgeringsprocedure. Het ministerie van Binnenlandse Zaken van de deelstaat noemde dit uitgangspunt eind november in een besluit dat aan alle gemeenten is gestuurd. Aanvragers van het Duitse staatsburgerschap moeten voor hun inburgering aangeven 'dat zij het bestaansrecht van Israël erkennen en alle pogingen die gericht zijn tegen het bestaansrecht van Israël veroordelen', schrijft Tagesspiegel.

In het besluit staat dat als de aanvrager de verklaring weigert te tekenen, de inburgering niet kan worden voltooid. Buitenlanders die willen inburgeren moeten de vrije democratische orde van Duitsland erkennen en daaronder valt volgens Saksen-Anhalt ook het bestaansrecht van Israël. CDU-leider Friedrich Merz riep eind oktober ook op het bestaansrecht van Israël onderdeel te maken van het inburgeringsproces. Lees meer bij Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger