Duitslandweb logo Duitslandweb

PISA: Duitse scholieren scoren slechter dan ooit

Kort nieuws - 5 december 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitse scholieren doen het aanzienlijk slechter op het gebied van wiskunde, lezen en natuurwetenschappen dan in 2018. Dat blijkt uit het internationale vergelijkende onderzoek PISA 2022.

De achteruitgang op deze drie terreinen is in Duitsland bovengemiddeld ten opzichte van de andere OESO-landen, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling die de studie uitvoert. Duitse scholieren komen met lezen en wiskunde uit op het OESO-gemiddelde. Op het gebied van natuurwetenschappen scoort Duitsland nog wel boven het gemiddelde.

Bijna een derde van de 15-jarigen in Duitsland heeft zeer lage vaardigheden op tenminste één van de drie onderzochte terreinen. Ongeveer één op de zes jongeren heeft op alle drie de terreinen duidelijke tekorten. 

Een belangrijke oorzaak van de achteruitgang is volgens de onderzoekers de schoolsluiting tijdens de corona-pandemie. Bij het thuisonderwijs in Duitsland werd veel minder gebruik gemaakt van digitale middelen dan in andere OESO-landen. Het verband tussen schoolniveau en sociaaleconomische- en migratieachtergrond is in Duitsland ook relatief sterk. Der Tagesspiegel concludeert dat er op het gebied van kansengelijkheid weinig verbeterd is in de afgelopen twintig jaar. Lees meer bij Tagesschau en het commentaar bij Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

In 2010 was het woord Wutbürger in zwang. De boze burger is terug, en stemt vaak AfD, ziet columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger