Duitslandweb logo Duitslandweb

Klimaatminister Habeck zegt klimaattop Dubai af

Kort nieuws - 4 december 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse vice-kanselier en minister van Klimaatbescherming Robert Habeck (Groenen) heeft zijn bezoek aan de VN-klimaatconferentie in Dubai afgezegd op verzoek van kanselier Olaf Scholz (SPD). Hij is nodig bij het crisisoverleg in Berlijn, over de begroting van 2024.

De Duitse regering zit met een groot gat in de begroting. De regering heeft tijdens de coronapandemie geld geleend voor een noodfonds. Dat geld werd lang niet allemaal uitgegeven en toen heeft de regering het alsnog gereserveerd voor een fonds waarmee de economie zou worden gemoderniseerd en klimaatmaatregelen zouden worden gefinancierd. Maar dat vond het Constitutioneel Hof in strijd met de grondwet. Nu moet de regering op zoek naar alternatieven om de plannen te financieren. Het gaat om 60 miljard euro.

Duitsland heeft in 2009 in de grondwet vastgelegd dat de begrotingen van de regering en van de deelstaten in evenwicht moeten zijn en er geen nieuwe schulden mogen worden gemaakt. Tijdens de coronapandemie gold de schuldenrem niet omdat een noodsituatie werd uitgeroepen. Coalitiepartners SPD en Groenen willen de schuldenrem opschorten, maar de FDP voelt daar weinig voor. Kanselier Scholz, vice-kanselier Habeck en minister van Financiën Christian Lindner (FDP) zoeken deze dagen hoofdzakelijk met z'n drieën naar een oplossing voor de budgetproblemen. Ze hopen in de komende dagen een oplossing te vinden, zodat de begroting voor 2024 nog in dit jaar kan worden besloten.  Lees meer bij Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger