Duitslandweb logo Duitslandweb

Celstraffen voor leden extreemrechtse Gruppe S.

Kort nieuws - 30 november 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De rechtbank in Stuttgart heeft donderdag de leider van de extreemrechtse terreurgroep 'Gruppe S' tot zes jaar celstraf veroordeeld. Ook negen andere leden van de groep kregen meerjarige gevangenisstraffen opgelegd. 

Gruppe S. plande aanslagen op moskeeën en politici en wilde een burgeroorlog uitlokken om op de zogenoemde 'Tag X' het Duitse politieke systeem omver te werpen. De leden werden in 2020 gearresteerd, nadat een van hen de politie over de plannen van de terreurgroep had ingelicht. De rechtszaak begon in februari 2021. Twee van de verdachten zijn sindsdien al overleden.

Hoofdverdachte Werner S. moet nu zes jaar de gevangenis in voor het oprichten van de terreurgroep, een jaar korter dan het Openbaar Ministerie (OM) had geeïst. De officier van justitie zei tijdens de rechtszaak dat leden van Gruppe S. vreesden dat Duitsland zou worden overgenomen door vluchtelingen en dat ze daartegen wilden strijden.

De afgelopen jaren hebben politie en justitie verschillende van zulke terreurgroepen in Duitsland opgerold, zoals Gruppe Freital en Nordkreuz. Deze groepen ontstonden in een golf van extreemrechts geweld in de jaren na 2015. De vluchtelingencrisis werkte daarbij als een katalysator. Lees meer bij ZDF Heute

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

In 2010 was het woord Wutbürger in zwang. De boze burger is terug, en stemt vaak AfD, ziet columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger