Duitslandweb logo Duitslandweb

'Goofy' is Duits jeugdwoord van het jaar

Kort nieuws - 23 oktober 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

'Goofy' is in Duitsland gekozen tot jeugdwoord van het jaar. Het woord, waarmee een onhandig en onnozel persoon wordt bedoeld, kreeg zondag 39 pocent van de stemmen.

'Goofy' moest het opnemen tegen 'Side Eye' - met een sceptische blik naar een persoon of situatie kijken - en 'NPC', dat staat voor 'non-player-character', oftewel iemand die passief waarneemt wat er om zich heen gebeurt. Alleen jongeren tussen de 10 en 20 jaar oud konden online stemmen. Zij kozen uiteindelijk voor 'Goofy': een onhandig persoon die anderen aan het lachen maakt, bleek zondag tijdens de uitreiking op de 75ste Frankfurter Buchmesse. 'Goofy' is ook bij het grote publiek bekend als de onhandige trouwe vriend van Mickey Mouse, bedacht door Walt Disney. 

Het jeugdwoord van het jaar wordt sinds 2008 op initiatief van uitgeverij Langenscheidt gekozen. Sinds 2020 is het niet langer een jury die de winnaar bepaalt, maar de jongeren zelf. Het resulteert in meer Engelstalige woorden die veel op sociale media worden gebruikt. Vorig jaar kwam 'Smash' als winnaar uit de bus, in 2021 koos de Duitse jeugd voor 'Cringe'. Lees meer bij Der Spiegel en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

In 2010 was het woord Wutbürger in zwang. De boze burger is terug, en stemt vaak AfD, ziet columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger