Duitslandweb logo Duitslandweb

Berlijn gooit fietsbeleid om

Kort nieuws - 26 juni 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Berlijnse burgemeester Kai Wegner (CDU) verdedigt de plannen van zijn verkeerssenator en partijgenoot, Manja Schreiner. Zij liet weten geen fietspaden meer aan te leggen als die zouden leiden tot het schrappen van parkeerplaatsen of rijbanen – wat leidde tot een golf van kritiek vanuit de oppositie.

Wegner, die eind april aantrad als burgemeester, noemt de kritiek 'opgeblazen'. In een interview in Der Spiegel zegt hij dat er geen sprake is van een stop, maar stelt hij dat alle projecten nog eens onder de loep worden genomen. Per fietspad wordt bekeken of de aanleg doorgaat.

"In het coalitieverdrag staat dat we aanzienlijk meer fietspaden willen aanleggen dan de vorige deelstaatregering", zegt Wegner, die als burgemeester ook regeringsleider is van de deelstaat Berlijn. "Maar ik ben tegen de aanleg van fietspaden waarmee het autoverkeer moedwillig wordt afgeremd."

In de stadsdelen zorgt het besluit om alle plannen voor fietsprojecten eerst opnieuw te beoordelen voor verwarring. De Kreuzbergse stadsdeelburgemeester Clara Herrmann (de Groenen) vraagt naar de juridische gronden achter het besluit van Wegner en Schreiner. "Voor het lopende begrotingsjaar kan men dit niet zomaar doen." 'Stop' of 'pauze' – het blijft onduidelijk wat er nu precies gebeurt. SPD-fractievoorzitter Raed Saleh, wiens partij samen met de CDU van Wegner regeert, spreekt van een 'communicatieve ramp'.

Steun aan de automobilist

Wegner, de eerste CDU-burgemeester in Berlijn sinds 2001, werd mede verkozen vanwege zijn steun aan de automobilist. Daarmee onderscheidde hij zich nadrukkelijk van het vorige, linkse stadsbestuur, dat inzette op het aanmoedigen van fietsen.

"De meerderheid van de Berlijners was er klaar mee dat de verkeerspolitiek zich richtte tegen de auto", zei Wegner tegen Der Spiegel. Toch is hij niet blind voor het veranderde Berlijnse straatbeeld in de laatste tien, vijftien jaar. "Fietsers verdienen meer ruimte. Dat staat vast. En ja, daarvoor moeten we soms ook een rijbaan weghalen. Maar het moet binnen het redelijke blijven." Lees meer bij Tagesschau.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Berlijn':

Een andere 9 november

Een andere 9 november

9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Een zeer Duits syndroom

Een zeer Duits syndroom

Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.


Lees meer

De nieuwe Berlijnse tweedeling

De nieuwe Berlijnse tweedeling

De verkiezingsuitslag in Berlijn legde een nieuwe deling bloot in de hoofdstad, ziet columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Architect wil Teufelsberg nieuw leven inblazen

Architect wil Teufelsberg nieuw leven inblazen

Een architect heeft plannen voor het oude afluisterstation bij Berlijn, dat vooral het terrein is van kunstenaars.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger