Duitslandweb logo Duitslandweb

700 Groenen-partijleden uiten kritiek op Duits asielbeleid

Kort nieuws - 6 juni 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Meer dan zevenhonderd partijleden van Bündnis 90/Die Grünen hebben kritiek geuit op de koers van de asielpolitiek van de Duitse regering. Met een brief aan de Groenen-partijtop willen ze druk uitoefenen op de vooravond van een EU-top over het asielstelsel. 

De brief is maandagavond gestuurd aan de Groenen-ministers Annalena Baerbock, Robert Habeck en Lisa Paus. Daarin schrijven de leden "erschüttert" (geschokt) te zijn over de prioriteiten van de regering en spreken ze over een asielbeleid van "afschrikking en isolatie". De Groenen vormen een coalitie met de SPD en de FDP.

De Europese ministers van Binnenlandse Zaken spreken donderdag in Luxemburg over de geplande hervorming en aanscherping van het Europees asielstelsel. De Duitse regering wil zich volgens minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) onder meer hard maken voor het opzetten van asielcentra aan de buitengrenzen van de EU, om daar asielaanvragen te onderzoeken, schrijft Tagesschau. Baerbock noemde dat eerder al "zeer problematisch", maar volgens haar is het hervormingsvoorstel van de Europese Commissie "de enige kans om op korte termijn tot een ordelijke en humane verdelingsprocedure te komen".

De Groenen-leden onderschrijven dat de onderhandelingspositie van Duitsland in het EU-asieldebat beperkt en lastig is, maar dringen er in de brief op aan dat Duitsland voor uitvoering van zijn coalitieverdrag vecht. "Wij verwachten niet dat de lastige situatie van de Europese asielpolitiek van vandaag op morgen verandert. Maar we verwachten wel dat jullie er samen met veel steun vanuit de partij, het maatschappelijk middenveld en de wetenschap voor zorgen dat populisme niet in de wet wordt gegoten", aldus de briefschrijvers.

Afgelopen weekend ondertekenden meer dan vijftig prominente Duitsers uit de culturele sector eveneens een kritische open brief over de koers van het asielbeleid van de regering. Onder hen de Duitse zanger Herbert Grönemeyer en actrice Katja Riemann. Lees meer bij Tagesschau en Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger