Duitslandweb logo Duitslandweb

AfD profiteert van onvrede over Duitse regering

Kort nieuws - 5 juni 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De onvrede met het werk van de Duitse regering is groot, blijkt uit recente peilingen. In de belangrijke peiling Deutschlandtrend van de ARD is slechts 20 procent van de ondervraagden tevreden met de regering. De rechtspopulistische AfD doet het in de peiling net zo goed als de grootste regeringspartij SPD. 18 procent van de ondervraagden zou op de AfD stemmen als er nu verkiezingen waren. 

De CDU/CSU, die in de oppositie zit, heeft de voorkeur van 29 procent van de ondervraagden. Regeringspartij de Groenen verliezen een procent ten opzichte van begin mei en komen op 15 procent. De andere coalitiegenoot, de FDP, staat onveranderd op 7 procent.

Slechts 32 procent van de ondervraagden is tevreden met het werk van kanselier Scholz, zijn slechtste score sinds het aantreden van zijn regering. De aanhoudende conflicten tussen de coalitiepartijen doen de waarderingscijfers geen goed: Met minister van Economische Zaken en Klimaatbescherming Robert Habeck is nog maar 23 procent van de ondervraagden tevreden. 28 procent is tevreden met minister van Financiën Christian Lindner. De enige minister waarover een meerderheid van de kiezers tevreden is, is defensieminister Boris Pistorius.

Dat de AfD samen met de SPD op een tweede plek staat in de peilingen, zorgt voor onrust in politiek Berlijn. De andere partijen willen niet met de AfD samenwerken omdat die te extreemrechts georiënteerd is. Lees meer bij ARD Deutschlandtrend

Tags: AfD

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Podcast Achtung: Beieren - 'het betere Duitsland'

Podcast Achtung: Beieren - 'het betere Duitsland'

Beieren gaat op 8 oktober stemmen. Premier Söder prijst zijn deelstaat graag aan als het betere Duitsland. Hoe zit dat? En welke rol speelt Beieren in Duitsland?


Lees meer

Er komt rook vanonder de brandmuur

Er komt rook vanonder de brandmuur

Samenwerken met de AfD is taboe in de Duitse politiek. Maar of dat zo blijft? Columniste Inge Jooris over de 'Brandmauer'.


Lees meer

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

De kanselier wil Duitsland met een "nationale krachtsinspanning" moderniseren, zei hij in de Bondsdag.


Lees meer

Die Linke in bestaanscrisis

Die Linke in bestaanscrisis

Het is chaos in de Duitse socialistische partij Die Linke. De partij dreigt uiteen te vallen en zag de laatste maanden al menigeen vertrekken.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger