Duitslandweb logo Duitslandweb

Rellen na veroordeling Duitse linksradicale Lina E.

Kort nieuws - 1 juni 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Na de veroordeling van de Duitse linksradicale Lina E. zijn woensdagavond enkele honderden woedende sympathisanten de straat op gegaan om hun steun te betuigen. Zij gooiden in onder meer Leipzig en Dresden stenen, flessen en vuurwerk naar de politie. 

Lina E. (28) werd woensdag door de rechtbank in Dresden veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar en drie maanden voor haar lidmaatschap van een criminele organisatie. E. wordt gezien als een kopstuk van een linksradicale beweging waarvan de leden tussen 2018 en E.'s arrestatie in 2020 (vermoedelijke) neonazi's en rechtsradicalen in Duitsland in elkaar sloegen, met zwaargewonden tot gevolg. Ook drie medeverdachten stonden woensdag terecht. Ook zij kregen celstraffen opgelegd.

Lina E. zat sinds haar arrestatie in voorarrest en komt voorlopig vrij, tot haar veroordeling definitief wordt. Tot die tijd moet zij haar paspoort inleveren en zich twee keer per week melden bij de politie. E. krijgt in het linksradicale milieu en vooral in haar thuisstad Leipzig veel steun. Linksextremisten hebben vergeldingsacties aangekondigd.

Minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) waarschuwde met oog op het vonnis voor het groeiende gevaar van extreem-links geweld: "In een democratische rechtsstaat is geen plek voor Selbstjustiz (het recht in eigen hand nemen)". De Duitse veiligheidsdiensten houden de gewelddadige linkse beweging volgens de minister nauwlettend in de gaten. Lees meer bij Tagesschau en ZDF Heute

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Duitsers sceptisch over Duitse eenwording

Duitsers sceptisch over Duitse eenwording

Duitsland viert vandaag de Dag van de Duitse Eenheid. Veel mensen zijn pessimistischer geworden over de Duitse eenwording.


Lees meer

Een zeer Duits syndroom

Een zeer Duits syndroom

Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.


Lees meer

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

Honderden gebaksbordjes met kritische teksten hangen inmiddels in heel Hamburg. De kunstenares blijft liever anoniem.


Lees meer

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’

Duitsers noemen een meer 'See' en een zee 'Meer'. Nederlanders doen het precies andersom. Hoe zit dat? We doken in deze taalkwestie.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger