Duitslandweb logo Duitslandweb

Rellen na veroordeling Duitse linksradicale Lina E.

Kort nieuws - 1 juni 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Na de veroordeling van de Duitse linksradicale Lina E. zijn woensdagavond enkele honderden woedende sympathisanten de straat op gegaan om hun steun te betuigen. Zij gooiden in onder meer Leipzig en Dresden stenen, flessen en vuurwerk naar de politie. 

Lina E. (28) werd woensdag door de rechtbank in Dresden veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar en drie maanden voor haar lidmaatschap van een criminele organisatie. E. wordt gezien als een kopstuk van een linksradicale beweging waarvan de leden tussen 2018 en E.'s arrestatie in 2020 (vermoedelijke) neonazi's en rechtsradicalen in Duitsland in elkaar sloegen, met zwaargewonden tot gevolg. Ook drie medeverdachten stonden woensdag terecht. Ook zij kregen celstraffen opgelegd.

Lina E. zat sinds haar arrestatie in voorarrest en komt voorlopig vrij, tot haar veroordeling definitief wordt. Tot die tijd moet zij haar paspoort inleveren en zich twee keer per week melden bij de politie. E. krijgt in het linksradicale milieu en vooral in haar thuisstad Leipzig veel steun. Linksextremisten hebben vergeldingsacties aangekondigd.

Minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) waarschuwde met oog op het vonnis voor het groeiende gevaar van extreem-links geweld: "In een democratische rechtsstaat is geen plek voor Selbstjustiz (het recht in eigen hand nemen)". De Duitse veiligheidsdiensten houden de gewelddadige linkse beweging volgens de minister nauwlettend in de gaten. Lees meer bij Tagesschau en ZDF Heute

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Duitse cannabiswet stuit nog steeds op bezwaar

Duitse cannabiswet stuit nog steeds op bezwaar

De Duitse regering wil wiet roken legaliseren voor volwassenen. Of de streefdatum van 1 april wordt gehaald is nog ongewis.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger