Duitslandweb logo Duitslandweb

Meerderheid Duitsers tegen sluiting kerncentrales

Kort nieuws - 14 april 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een meerderheid van de mensen in Duitsland, 59 procent, is volgens een peiling tegen de sluiting van de kerncentrales. Zaterdag 15 april gaan de laatste drie Duitse centrales van het net. 34 procent vindt dat een goede zaak.

De Atomausstieg, het einde van de kernenergie in Duitsland, is morgen na 60 jaar Duitse kernenergie een feit. Eigenlijk zouden de laatste drie Duitse kerncentrales al eind december van het net gaan, maar vanwege de energiecrisis besloot kanselier Scholz ze nog enkele maanden langer in gebruik te houden.

Een meerderheid van de Duitsers had de centrales graag langer opengehouden, blijkt uit de ARD-peiling DeutschlandTrend. De meeste tegenstanders van de Atomausstieg zijn mensen ouder dan 35 jaar en kiezers van de CDU/CSU (83 procent tegen), de AfD (81 procent tegen) en de FDP (65 procent tegen). Zij vrezen, mede door de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis, stijgende elektriciteitsprijzen. Onder jongeren (18-34 jaar) is 50 procent juist voor sluiting van de centrales (34 procent tegen). Ook aanhangers van de Groenen (82 procent) en van de SPD (56 procent) vinden het goed dat de centrales morgen definitief van het net gaan. Lees meer bij Tagesschau

Al in 2001 besloot de toenmalige regering van SPD en Groenen dat de kerncentrales op termijn moesten sluiten. De regering-Merkel van CDU/CSU en FDP draaide dat besluit in 2010 terug, maar maakte na de kernramp in Fukushima in 2011 een nieuwe draai: binnen drie maanden na de tsunami in Japan besloot dezelfde regering alsnog tot de Atomausstieg en vol in te zetten op duurzame energie (de Energiewende). Destijds was de meerderheid van de Duitsers het daarmee eens: in juni 2011 sprak 54 procent zich voor sluiting van de centrales uit en 43 procent tegen. Lees meer over de Duitse discussie over kernenergie op Duistlandweb

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Dweilen met de kraan open

Dweilen met de kraan open

De Duitse regering wil snel meer duurzame verwarmingsinstallaties. Maar ze heeft geen sluitende strategie, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Terwijl buurlanden als Nederland en Polen plannen maken voor nieuwe kerncentrales, is het in Duitsland vanaf zaterdag gedaan met kernenergie.


Lees meer

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

De Duitse overheid springt bij met maatregelen om de energiekosten te drukken. Een overzicht.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger