Duitslandweb logo Duitslandweb

Crisisoverleg bondsregering duurt de hele nacht

Kort nieuws - 27 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP zijn zondagavond bij elkaar gekomen om de angel uit een aantal conflicten te halen, maar dat is lastig gebleken. Anders dan ze van plan waren, hebben ze de hele nacht door vergaderd en ook maandagochtend waren ze er nog niet uit.

Vooral de Groenen en de liberale FDP kunnen het over belangrijke thema's niet eens worden. De Groenen en hun klimaatminister Robert Habeck verwijten de andere partijen te weinig ambitie te hebben voor het klimaatbeleid. De FDP, onder leiding van minister van Financiën Christian Lindner, wijst op de beperkingen van de overheidsbegroting.

Een van de conflicten tussen de coalitiepartijen gaat over de vervanging van olie- en gasverwarmingen. Onlangs werden plannen van Habecks ministerie van Economische Zaken en Klimaatbescherming bekend, waarin staat dat vanaf 2024 alleen nog verwarmingen in huizen mogen worden gebouwd die voor 65 procent duurzame energie gebruiken. Dit tot grote woede van de FDP, die vreest dat daardoor veel huiseigenaren financieel te zwaar worden belast en de bouwkosten zullen stijgen.

De FDP wil dat er sneller meer snelwegen worden aangelegd. Daar zijn de Groenen tegen. Verder ruziën de drie coalitiepartijen over de begroting - Lindner wil dit jaar geen begrotingstekort en ook geen belastingverhogingen invoeren voor de stijgende overheidsuitgaven; en de Kindergrundsicherung - meer geld voor bijvoorbeeld kinderbijslag.

De sfeer tussen de Duitse kabinetsleden zou niet best zijn. Duitse media berichten al langer over irritaties tussen Habeck en Lindner, maar ook tussen kanselier Olaf Scholz (SPD) en minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (Groenen). Een deel van de SPD zou het niet bevallen dat Baerbock vaak duidelijke taal spreekt, terwijl Scholz juist zo diplomatiek mogelijk optreedt. Lees meer bij Tagesschau en Focus

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Veel Duitsers zien Scholz als zwakke leider. Maar hij zou zomaar slaapwandelend over twee jaar kunnen worden herkozen, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

De ophef over de visagiste van minister Baerbock laat Inge Jooris verzuchten dat we allemaal zo ons best doen om de beste versie van onszelf te tonen.


Lees meer

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

De Duitse coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP liggen steeds weer met elkaar overhoop. De kou lijkt nog niet uit de lucht.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger