Duitslandweb logo Duitslandweb

Crisisoverleg bondsregering duurt de hele nacht

Kort nieuws - 27 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP zijn zondagavond bij elkaar gekomen om de angel uit een aantal conflicten te halen, maar dat is lastig gebleken. Anders dan ze van plan waren, hebben ze de hele nacht door vergaderd en ook maandagochtend waren ze er nog niet uit.

Vooral de Groenen en de liberale FDP kunnen het over belangrijke thema's niet eens worden. De Groenen en hun klimaatminister Robert Habeck verwijten de andere partijen te weinig ambitie te hebben voor het klimaatbeleid. De FDP, onder leiding van minister van Financiën Christian Lindner, wijst op de beperkingen van de overheidsbegroting.

Een van de conflicten tussen de coalitiepartijen gaat over de vervanging van olie- en gasverwarmingen. Onlangs werden plannen van Habecks ministerie van Economische Zaken en Klimaatbescherming bekend, waarin staat dat vanaf 2024 alleen nog verwarmingen in huizen mogen worden gebouwd die voor 65 procent duurzame energie gebruiken. Dit tot grote woede van de FDP, die vreest dat daardoor veel huiseigenaren financieel te zwaar worden belast en de bouwkosten zullen stijgen.

De FDP wil dat er sneller meer snelwegen worden aangelegd. Daar zijn de Groenen tegen. Verder ruziën de drie coalitiepartijen over de begroting - Lindner wil dit jaar geen begrotingstekort en ook geen belastingverhogingen invoeren voor de stijgende overheidsuitgaven; en de Kindergrundsicherung - meer geld voor bijvoorbeeld kinderbijslag.

De sfeer tussen de Duitse kabinetsleden zou niet best zijn. Duitse media berichten al langer over irritaties tussen Habeck en Lindner, maar ook tussen kanselier Olaf Scholz (SPD) en minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (Groenen). Een deel van de SPD zou het niet bevallen dat Baerbock vaak duidelijke taal spreekt, terwijl Scholz juist zo diplomatiek mogelijk optreedt. Lees meer bij Tagesschau en Focus

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Prinzipienreiter, het is nu eenmaal zo

Prinzipienreiter, het is nu eenmaal zo

In een coalitie regeren betekent water bij de wijn doen. Dat zorgt voor conflict op conflict in deze Duitse regering. 'Prinzipienreiter', kom van uw stokpaard, vindt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Migratie beheerst opnieuw Duitse publieke debat

Migratie beheerst opnieuw Duitse publieke debat

Waar in 2015 de 'Willkommenskultur' de boventoon voerde, is de meerderheid van de Duitsers nu tegen de komst van meer vluchtelingen.


Lees meer

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Bij Duitsers wekken vooral de BBB en Omtzigt verbazing, merkt Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien.


Lees meer

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie

Historicus Christina Morina schreef een boek over de Duitse democratie vanuit een gezamenlijk Oost- en West-Duits perspectief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger