Duitslandweb logo Duitslandweb

Lauterbach zegt onderzoek toe naar gevolgen vaccinatie

Kort nieuws - 13 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse minister van Gezondheid Karl Lauterbach (SPD) heeft toegezegd onderzoek te laten doen naar langetermijngevolgen van de corona-vaccinaties. In januari maakte hij al bekend geld vrij te willen maken voor onderzoek naar longcovid, voor mensen die met het coronavirus besmet zijn geweest en langdurige klachten houden.

Lauterbach wil zowel mensen met longcovid helpen als mensen die langetermijngevolgen van de vaccinaties ondervinden. Zijn ministerie van Gezondheid komt met een programma dat beide verschijnselen gaat onderzoeken en de zorg voor patiënten met longcovid- en post-vaccinatieklachten gaat verbeteren, zei hij zondag in het journaal van ZDF-Heute. 

De langetermijngevolgen van vaccinaties moeten sneller worden erkend, vindt Lauterbach. Maar hij voegde eraan toe dat ernstige schade van coronavaccinaties zeer zelden voorkomt - in minder dan 1 op de 10.000 gevallen. Dat blijkt uit onderzoek van het Paul-Ehrlich-Institut (PEI), dat over vaccinaties in Duitsland gaat, en van diens Europese evenknie.

De minister is nu bezig geld voor de onderzoeken uit de overheidsbegroting te regelen en experts met elkaar in contact te brengen die therapieën kunnen ontwikkelen. In januari kondigde hij al aan 100 miljoen uit te willen trekken voor grootschalig longcovid-onderzoek.

In principe is de overheid verantwoordelijk voor eventuele schade die door de vaccinaties ontstaat. Zo is dat tijdens de corona-pandemie met de vaccin-producenten afgesproken. Maar Lauterbach noemt het "waardevol" als de producenten ook bijdragen aan het onderzoek. "Hun winsten waren exorbitant. En dus zou dat meer zijn dan een mooi gebaar", aldus de minister. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Jayah S. - 20 juni 2023 01:43

Grappig, het onderzoek naar vaccinatieschade moest nog worden gedaan, maar er srond al wel vast dat het maar zelden voorkomt

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger