Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse katholieke kerk gaat homohuwelijken inzegenen

Kort nieuws - 13 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De katholieke kerk in Duitsland gaat vanaf 2026 ook huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht inzegenen. Dat hebben de Duitse bisschoppen vrijdag besloten. 

Met een grote meerderheid van 93 procent stemde de synode voor de hervorming van de katholieke kerk in Duitsland vrijdag voor de kerkelijke inzegening van huwelijken van homoseksuele paren. Dat gaat in vanaf maart 2026. Ook mogen vanaf dat moment paren die eerder zijn gescheiden en opnieuw zijn getrouwd hun huwelijk in de Duitse katholieke kerk laten inzegenen. Het besluit is onderdeel van het hervormingsproces 'Synodaler Weg', dat de Duitse katholieke kerk in 2019 is begonnen.

De kerk gaat de komende jaren passende lithurgische vieringen ontwikkelen en invoeren. In veel Duitse katholieke kerkgemeentes konden homoparen al trouwen, maar nu is er een officiële aanbeveling. Het is geen verplichting. Wel stelt de kerk dat het "onbarmhartig tot discriminerend" is als zielzorgers zo'n kerkelijke inzegening weigeren. 

Het besluit van de Duitse bisschoppen druist in tegen wat de Congregatie voor de Geloofsleer in Rome over de inzegening van homohuwelijken zegt. De Congregatie heeft in 2021 laten weten dat de katholieke kerk daarvoor geen volmacht heeft. Bij een huwelijk van mensen van hetzelfde geslacht horen seksuele contacten anders dan die tussen man en vrouw, en de kerk kan wel zondige mensen zegenen, maar niet de zonde zelf, is het standpunt in Rome. De Duitse bisschoppen kunnen daarmee niet uit de voeten en hopen dat hun besluit het begin is van een proces om daarover verder te praten. Lees meer bij Süddeutsche.de en tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger