Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel wil 'huwelijk voor iedereen' niet langer tegenhouden

Kort nieuws - 27 juni 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier en CDU-partijleider Angela Merkel heeft maandag aangegeven dat ze de openstelling van het huwelijk voor paren van hetzelfde geslacht niet langer wil tegenhouden. In een podiuminterview van vrouwenblad Brigitte in Berlijn zei ze dat een discussie wil 'die eerder in de richting van een beslissing op grond van ieders geweten gaat'. Dat zou betekenen dat parlementariërs naar eigen eer en geweten mogen stemmen en niet gebonden zijn aan de fractiediscipline. In dat geval is er waarschijnlijk een meerderheid voor de 'Ehe für Alle'.

Duitse kranten schreven maandag dat in het CDU-bestuur ook is gesproken over de gelijkstelling van het homohuwelijk. Daar zouden de opties voor zo'n stemming naar geweten, dus zonder fractiediscipline, zijn besproken. 

Duitsland kent geen homohuwelijk. Sinds 1 augustus 2001 bestaat een geregistreerd partnerschap voor homoparen - ingevoerd door de rood-groene regering van kanselier Schröder. Maar dat geeft hen niet dezelfde rechten als heteroparen. Zo mogen homoparen geen kinderen adopteren en in veel wetten en regelingen worden ze benadeeld ten opzichte van gehuwden.

Door open te staan voor een nieuwe stemming over het homohuwelijk, overigens pas na de verkiezingen, neemt Merkel haar opponenten wederom een thema uit handen waarmee ze zich tegen de CDU kunnen afzetten. Lees meer bij Frankfurter Allgemeine Zeitung

Tags: homohuwelijk

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger