Duitslandweb logo Duitslandweb

'PFAS-vervuiling Duitsland omvangrijker dan gedacht'

Kort nieuws - 23 februari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Meer dan 1500 plekken in Duitsland zijn vervuild met PFAS-chemicaliën. Dat blijkt uit een omvangrijk onderzoek door de omroepen NDR en WDR en de Süddeutsche Zeitung.

Per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) zijn chemische stoffen die in veel producten zitten, bijvoorbeeld om die water- vet- en vuilafstotend te maken. De stoffen zijn giftig, blijven in het milieu en hopen zich ook op in het lichaam.

Het onderzoekscollectief heeft in kaart gebracht waar de stoffen in het milieu worden aangetroffen. Ook wijst het 200 hotspots aan waar de concentraties zo hoog zijn dat er een aanzienlijk gevaar voor de gezondheid bestaat. Van een aantal plekken was dit bekend, maar er zijn ook talrijke verontreinigingen waarover burgers nooit zijn geïnformeerd, constateren de journalisten. In Duitsland zijn zes fabrieken waar PFAS worden geproduceerd.

Duitsland, Nederland, Denemarken, Noorwegen en Zweden hebben samen een voorstel ingediend voor een EU-verbod op PFAS. Tagesschau, dat donderdag in meerdere artikelen op de website aandacht besteedt aan de kwestie, telde ongeveer honderd organisaties en bedrijven die lobbyen tegen het verbod. Ook de chemiereuzen Duitse BASF en Bayer proberen het verbod tegen te houden of af te zwakken. De lobbyisten willen bijvoorbeeld bereiken dat niet de hele groep van PFAS wordt verboden, maar dat iedere stof apart wordt beoordeeld. Lees meer bij Tagesschau

Tags: milieu, Basf, Bayer, PFAS

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken wordt voor volwassenen legaal in Duitsland. Vanaf 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger