Duitslandweb logo Duitslandweb

SPD plant 'Zeitenwende' in eigen buitenlandbeleid

Kort nieuws - 23 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regeringspartij SPD plant een nieuwe koers in haar buitenland- en veiligheidsbeleid. Ze wil onder meer dat Duitsland een belangrijkere rol in de wereld gaat spelen. Dat blijkt uit een intern rapport waarover nieuwssite Tagesschau beschikt. SPD-voorzitter Lars Klingbeil presenteert het plan vandaag in Berlijn.

"Als sociaaldemocratie willen we dat Duitsland de leiding neemt voor een sterk Europa, voor vrede, vrijheid en een op regels gebaseerde internationale orde", staat in het 21 pagina's tellende rapport. Dit is een nieuw geluid voor de SPD, aldus Tagesschau. De partij volgt daarmee de lijn die kanselier Olaf Scholz heeft ingezet, concludeert de nieuwssite. Scholz kondigde vorig jaar na de Russische inval in Oekraïne een Zeitenwende (ommezwaai) in het Duitse buitenland- en veiligheidsbeleid aan. Het begrip Zeitenwende komt volgens Tagesschau 10 keer in het rapport voor. 

De SPD schaart zich voortaan achter het doel van de NAVO om 2 procent van het bruto binnenlands product te investeren in defensie, schrijft ze in het rapport. De afgelopen jaren haalde Duitsland die norm niet, mede omdat de sociaaldemocraten dwars lagen. Door die norm nu wel te onderschrijven wil de SPD laten zien dat Duitsland voor de NAVO een betrouwbare partner is, zegt ze. 

De SPD is in het rapport kritisch over de eigen rol van de afgelopen jaren, vooral met betrekking tot Rusland. Het idee van 'Wandel durch Handel', veranderingen bereiken via handelsbetrekkingen, is mislukt. Daaraan vast te houden, ook na de annexatie van de Krim, was een fout, schrijft de partij. 

In het rapport schrijft de SPD verder dat ze wil investeren in strategische banden met landen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. China wordt als 'partner', als 'concurrent' en als 'systeemrivaal' aangeduid. Zonder China kan het probleem van de klimaatverandering niet worden aangepakt, aldus de sociaaldemocraten, en het land is economisch nauw met Europa verbonden. Maar de risico's die banden met China met zich meebrengen moeten wel worden beperkt.

Het rapport is tot stand gekomen met inbreng van alle relevante vleugels binnen de partij. Daarom wordt er niet veel kritiek op verwacht. Het nieuwe buitenland- en veiligheidsbeleid moet op een SPD-partijcongres in december worden besloten. Lees meer bij Tagesschau en Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger