Duitslandweb logo Duitslandweb

Ruim duizend gevangenen vrij door 'Weihnachtsamnestie'

Kort nieuws - 15 december 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Meer dan 1000 gevangenen in Duitsland kunnen Kerstmis dit jaar in vrijheid vieren. Hen wordt 'Weihnachtsamnestie', kerstamnestie, verleend. 

In totaal gaat het om 1056 vervroegde vrijlatingen, meldt het Duitse persbureau dpa, dat navraag deed bij de deelstaatministers van Justitie. Het aantal is hoger dan vorig jaar, toen mochten ongeveer 800 gevangenen eerder naar huis. 

De kerstamnestie is bedoeld voor gevangenen die toch al rond de jaarwisseling zouden vrijkomen en op deze manier een fijne Kerst kunnen vieren. Ze worden vaak enkele dagen tot enkele weken eerder uit de gevangenis ontslagen. Er zijn echter ook mensen die weigeren vervroegd vrij te komen en de kerst liever in het huis van bewaring doorbrengen, schrijft Tagesschau. Voor de speciale amnestie komen alleen gevangenen in aanmerking die geen lange gevangenisstraf hebben uitgezeten en die zich goed hebben gedragen.

Dit jaar komen in Noordrijn-Westfalen de meeste gevangenen vrij door de Weihnachtsamnestie, 291 in totaal. Beieren doet net als voorgaande jaren als enige deelstaat niet mee. 'Vervroegde vrijlatingen zijn bedoeld voor uitzonderlijke gevallen en moeten niet afhangen van toevalligheden in de kalender', aldus de Beierse Justitieminister. Lees meer bij Tagesschau en BR24

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger