Duitslandweb logo Duitslandweb

Stemrecht vanaf 16 jaar bij Duitse EU-verkiezingen

Kort nieuws - 11 november 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Bondsdag heeft donderdag ingestemd met het voorstel om de kiesgerechtigde leeftijd bij de Europese Parlementsverkiezingen van 18 naar 16 jaar te verlagen. Bij de komende EU-verkiezingen in mei 2024 mogen jongeren vanaf 16 jaar meedoen. Hierdoor stijgt het totale aantal kiesgerechtigden in Duitsland bij de verkiezingen voor het Europees Parlement met 2,3 procent.

Stemrecht vanaf 16 jaar bij de Europese verkiezingen staat in het regeerakkoord van de huidige regering. De coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP zeggen dat de verlaging van de kiesgerechtigde leeftijd een blijk van waardering is voor de politieke betrokkenheid van jongeren. Talrijke protestbewegingen zijn de afgelopen jaren door initiatieven van jonge mensen ontstaan. Volgens de coalitie is het daarom van groot belang dat deze jonge generatie nu op Europees niveau kan meebeslissen, omdat politieke besluiten over onder meer het klimaatbeleid op hun levens de grootste invloed hebben.

In een aantal Duitse deelstaten, waaronder Hamburg en Sleeswijk-Holstein, mogen jongeren al vanaf hun 16e bij deelstaatverkiezingen hun stem uitbrengen. De kiesgerechtigde leeftijd bij de Bondsdagverkiezingen ligt echter nog steeds bij 18 jaar, maar de coalitie wil ook daar verandering in brengen. Lees meer bij Der Spiegel

 

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger