Duitslandweb logo Duitslandweb

Stemrecht vanaf 16 jaar bij Duitse EU-verkiezingen

Kort nieuws - 11 november 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Bondsdag heeft donderdag ingestemd met het voorstel om de kiesgerechtigde leeftijd bij de Europese Parlementsverkiezingen van 18 naar 16 jaar te verlagen. Bij de komende EU-verkiezingen in mei 2024 mogen jongeren vanaf 16 jaar meedoen. Hierdoor stijgt het totale aantal kiesgerechtigden in Duitsland bij de verkiezingen voor het Europees Parlement met 2,3 procent.

Stemrecht vanaf 16 jaar bij de Europese verkiezingen staat in het regeerakkoord van de huidige regering. De coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP zeggen dat de verlaging van de kiesgerechtigde leeftijd een blijk van waardering is voor de politieke betrokkenheid van jongeren. Talrijke protestbewegingen zijn de afgelopen jaren door initiatieven van jonge mensen ontstaan. Volgens de coalitie is het daarom van groot belang dat deze jonge generatie nu op Europees niveau kan meebeslissen, omdat politieke besluiten over onder meer het klimaatbeleid op hun levens de grootste invloed hebben.

In een aantal Duitse deelstaten, waaronder Hamburg en Sleeswijk-Holstein, mogen jongeren al vanaf hun 16e bij deelstaatverkiezingen hun stem uitbrengen. De kiesgerechtigde leeftijd bij de Bondsdagverkiezingen ligt echter nog steeds bij 18 jaar, maar de coalitie wil ook daar verandering in brengen. Lees meer bij Der Spiegel

 

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Het markante taalgebruik van Robert Habeck

Het markante taalgebruik van Robert Habeck

Groenen-minister Habeck valt op in de Duitse politiek vanwege zijn communicatiestijl.


Lees meer

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

Indrukwekkende getuigenissen over vervolging van lhbtiq'ers in en na de oorlog, tijdens de Holocaust-herdenking in de Bondsdag.


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer

De zware wapens

De zware wapens

Uitgerekend in Duitse progressieve kringen is er veel steun voor wapens voor Oekraïne. Het verandert de dagelijkse gesprekken zelfs in Kreuzberg, merkt Merlijn Schoonenboom.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger